U Rogatici otvorena senzorna soba za djecu s teškoćama

U Rogatici je, u prisustvu Alme Zukorlić, više koordinatorice u Sektoru za upravu u Ambasadi Švicarske u BiH, Aide Laković Hošo, voditeljice ILDP projekta iz UNDP-a BiH i načelnika opštine Rogatica, Milorada Jagodića, svečano otvorena senzorna soba u sklopu Doma zdravlja „Dr Zoran Mitrović“.

Ukupna vrijednost projekta je 57,727.46 KM. Vlada Švicarske je, kroz Projekat integrisanog lokalnog razvoja (ILDP), projekat finansirala s 43,000 KM, a opština Rogatica je projekat sufinansirala s 14,727.46 KM. Projekat integrsanog lokalnog razvoja (ILDP) pomaže uspostavljanje i jačanje funkcionalnog sistema planiranja i upravljanja razvojem na lokalnom, kantonalnom i entitetskim nivoima, te kvalitetniju provedbu javnih politika, doprinoseći sveukupnom razvoju BiH.

Soba je namijenjena osobama s poteškoćama, naročito djeci, a nabavkom neophodne opreme i uspostavljanjem senzorne sobe, ali i fizijatrijske ambulante, te usluge logopeda, osigurani su uslovi za besplatne tretmane za djecu i omladinu s poteškoćama u razvoju. Realizacija projekta trajala je pet mjeseci.

Oko 150 djece i omladine koristiće usluge senzorne sobe, logopeda i fizijatrijske ambulante.

Senzorna soba je interaktivni prostor opremljen odgovarajućom opremom, kako bi osobama s teškoćama senzorne integracije osigurali dodatnu senzornu stimulaciju ili redukovali senzorne podražaje. Oprema koja je dio senzorne sobe potpomaže stimulaciju čula sluha, vida, dodira i mirisa. Treba istaći da ovakve sobe postoje u svega nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini.

Projekat je realizovala Opština Rogatica u saradnji s Udruženjem za pomoć djeci i omladini s posebnim potrebama „Rastimo srećno“ Rogatica i Domom zdravlja „Dr Zoran Mitrović“.

Opština Rogatica priključila se ILDP projektu u 2017. godini. Projekat je opštini pružio stručnu podršku za izradu Strategije razvoja opštine Rogatica 2018-2027, koja je usvojena 2018. godine, kao i podršku za uspostavlanje opštinskih struktura za upravljanje razvojem i provođenje razvojnih procesa.

J. P.

(NovaSloboda.ba)