Velika Britanija neće automatski deportovati građane EU nakon Brexita

A

Velika Britanija neće automatski deportovati građane Evropske unije, koji nakon Brexita neće na vrijeme zatražiti da ostanu u državi, najavio je Guy Verhofstadt, koordinator Evropskog parlamenta za Brexit, javlja Al Jazeera Balkans.

Belgijski liberal se sreo s britanskim ministrima, uključujući Stephena Barclaya, zaduženog za pitanje britanskog izlaska, prenosi Hina.

Rekao je da je uvjeren kako će postojati prelazni period za one koji se nisu prijavili za status stalnog boravka (settled status) do roka u juna 2021. godine.

“Šta će se dogoditi s tim ljudima čak i nakon isteka prelaznog razdoblja? Neće biti automatske deportacije”, kazao je Verhofstadt.

Nakon isteka roka, dodao je, “imat će mogućnost prijaviti se i objasniti zašto to nisu mogli napraviti unutar normalnih procedura”.

Verhofstadtove riječi potom je potvrdio i glasnogovornik britanskog premijera Borisa Johnsona.

Reuters je u novembru pisao kako Britanija prijeti da će deportovati državljane EU ako ne zatraže dozvolu za boravak, te da će prelazni period davati samo u izuzetnim okolnostima.

Do kraja prošle godine se za boravak prijavilo 2,7 miliona od procijenjenih 3,5 miliona evropskih državljana koji žive u Velikoj Britaniji.

Brisel je ranije ove sedmice objavio da je zabrinut zbog “kontradiktornih signala” o tome šta će se dogoditi s onima koji se ne prijave na vrijeme.

Velika Britanija će EU napustiti 31. januara, nakon što je prošle godine dogovorila sporazum o izlasku, ali će za nju vrijediti evropska pravila do kraja 2020. godine u sklopu prelaznog perioda, koji je dogovoren da bi se ublažio njen izlazak.

Verhofstadt je rekao i kako evropski državljani, kojima je odobren ostanak, žele dobiti neki konkretni dokument kako bi dokazali da imaju pravo boraviti u Britaniji. Otkrio je da London razmatra tu opciju.

(Fena)