FHMZ: Vazduh jutros varira od čistog do umjereno zagađenog

Federalni hidrometeorološki zavod danas je objavio da je tokom vikenda došlo do postepenog popravljanja kvaliteta vazduha na mjernim mjestima u Federaciji BiH.

Navode da su već u subotu značajno pale koncentracije lebdećih “PM” čestica na području Tuzlanskog kantona, a potom i u Zenici. Vrlo visoke koncentracije lebdećih čestica su se najduže zadržale u Sarajevu, Visokom i Ilijašu, gdje je trend značajnijeg pada ostvaren tek u nedelju poslijepodne.

Istovremeno sa padom koncentracija PM čestica, počele su da rastu koncentracije sumpor-dioksida, što je najizraženije bilo u Tuzli i Zenici, ali se do jutros i taj trend obrnuo. Čak su i na pozadinskoj stanici Ivan-Sedlo u nedelju izmjerene visoke koncentracije sumpor-dioskida.

Ipak, i uz značajan pad koncentracija dnevne granične vrijednosti zagađujućih materija u nedelju su prekoračene gotovo na svim mjernim mjestima, izuzev onih na području Tuzlanskog kantona.

Iz Zavoda ističu da je jutros kvalitet vazduha zadovoljavajući, imajući u vidu vrijednosti od prethodnih dana i da se može reći da vazduh varira od čistog do umjereno zagađenog. Velike promjene se ne očekuju do kraja dana.

U utorak bi trebalo doći ponovno do stabilizacije meteoroloških uslova u centralnoj Bosni i očekuje se rast koncentracija zagađujućih materija u vazduhu, a sličan scenario se u srijedu očekuje i u sjevernijim područjima.

Takvi, nepovoljni uslovi se očekuju do narednog vikenda uz mogućnost kraćeg poboljšanja uslova u četvrtak, saopćeno je iz FHMZ-a.

(Fena)