Hujdur: Jedino što nam preostaje je blokada deponije Uborak

Predstavnici inicijative ”Jer nas se tiče ”, nakon sastanka u ponedjeljak u mostarskoj gradskoj vijećnici, najavili su novu blokadu odlagališta komunalnog otpada Uborak kod Mostara, jer, iako je bilo najavljeno, nije ponuđen nijedan prijedlog potencijalnih lokacija za premještanje te deponije.

“Na sastanku se nije dogodilo ništa, jer nisu došli ni predstavnik ureda Grada Mostara niti predstavnik kantona, nismo dobili lokaciju, niti smo se išta dogovorili i opet, smo ni na čemu. Najviše smo raspravljali o tome zašto nije utvrđena procedura i zašto na sastanak nisu prisiljeni doći ljudi koji tu moraju biti”, kazao je nakon sastanka predsjednik Građanske inicijative “Jer nas se tiče” Omer Hujdur.

Budući da današnjim sastankom nije ostvaren nikakav pozitivan pomak u slučaju Uborka, Hujdur je najavio novu blokadu deponije.

“Svaki drugi dan Federalnoj inspekciji i Federalnom ministarstvu okolne i turizma šaljemo pozive za sastanke, ali nas ignorišu na svim poljima. Pokazali smo maksimalnu volju i spremnost pregovarati i razgovarati kako bi našli rješenje za ovo pitanje, ali nismo naišli na odaziv. Iscrpili smo sve i jedino što nam preostaje je blokada deponije. koja će se dogoditi u narednih par dana”, istakao je Hujdur.

Predstavnik Građanske inicijative “Jer nas se tiče” Nijaz Hodžić kazao je kako će Inicijativa morati preduzeti radikalnije mjere kako bi se došlo do nekog rješenja.

“Na sastanak opet nisu došli predstavnici kantonalne direkcije za građenje, nije došao ni direktor gradskog urbanističkog zavoda, tako da nismo ništa ni mogli raditi. Ovo je odugovlačenje i maltretiranje svih nas, tako da ćemo morati preduzeti radikalnije mjere i u narednim danima očekujte blokadu deponije bez obzira na sve”, poručio je Hodžić.

Očekivanja su bila, dodaje Hodžić, da se na današnji sastanak donesu prijedlozi najmanje pet, šest potencijalnih lokacija za premještanje odlagališta komunalnog otpada na Uborku.

Problemi s deponiranjem otpada na Uborku eskalirali su u maju prošle godine, kada je otkriveno da je na odlagalište komunalnog otpada deponovana određena količina dehidriranog mulja s postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru, za koji su aktivisti građanske inicijative tvrdili da sadrži visoke koncentracije teških metala.

Tokom 2019. godine, odlagalište na Uborku u dva je navrata bilo blokirano, zbog čega se smeće s mostarskih ulica danima nije odvozilo.

Mještani i aktivisti posljednji su put Uborak blokirali u decembru, a nakon nekoliko dana blokade intervenisala je policija.

(Fena)