Ne da se smesti

Jane Fonda (82) i dalje demonstrira protiv klimatskih promjena i pokazuje da njoj ne može biti zabranjeno da protestuje. Nešto pred kraj prošle godine, ponovo je učestvovala na mitingu protiv klimatskih promjena u Washingtonu.  I želi da i dalje nastavi s tim. Barem do početka sljedećeg snimanja uspješne Netflixove serije „Grace i Frankie“, u komd je glumi od 2015. godine.

Fonda je tokom prošle godine nekoliko puta hapšena na sličnim demonstracijama, a morala je čak i jednu noć provesti u zatvoru.

Kako Jane kaže, željela je biti „barem upola hrabra kao Greta“, zbog čega se osjeća nadahnuto.

Jane Fonda, koja je postala poznata, prije svega, po ulogama u filmovima “Barbarella”, “Cat Balou” i “Konje ubijaju zar ne”, uvijek je bila politički aktivna. Demonstrirala je protiv rata u Vijetnamu 1960. ih i 197.ih, kao i za veća ženska prava.

Posjetila je Sjeverni Vijetnam u ratnim vremenima, i tamo je pozirala pored oružja iz Viet Conga, čime je stekla nadimak “Hanoi Jane”. Kasnije se distancirala od ovih fotografija, ali ne i od svoje posvećenosti ratu u Vijetnamu.

Osamdesetih je ova glumica, oduševljena sportom, stvorila multi-milionsko fitnes carstvo sa video snimcima aerobika. Tadašnji njen moto je bio: „Pokreni stražnjicu!“

A toga se drži i dan, danas.

(stern)

Lj. G.

(NovaSloboda.ba)