Objavljena knjiga „Memento akademskog pisma“ prof. dr. sc. Ivice Musića

Iz štampe je izašla knjiga „Memento akademskog pisma“ autora prof. dr. sc. Ivice Musića, dekana Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Knjiga omogućava da svaki student, ali i iskusan istraživač na jednom mjestu pronađe sve što je potrebno znati o istraživanju i pisanju akademskih radova.

„Možemo nositi skupocjeno odijelo, ali ako se na njemu nalaze nekakve mrlje, ono je mnogo izgubilo na vrijednosti. Tako je i s knjigama. Bez obzira na verziranost u svojoj struci, svaki bi naučnik trebao poslušati mišljenje drugih, i to ne samo s obzirom na sadržaj, nego i ima li nešto što strši u njegovu djelu i narušava sklad. Zato bih ovu knjigu prof. Musića uporedio s ‘hemijskom čistionicom’, tj. smatram je dobrom prigodom za čišćenje vrijednih naučnih sadržaja“, napisao je u recenziji prof. dr. sc. Božo Goluža.

Autor knjge prof. Musić je istaknuo kako je djelo namijenjeno najprije studentima, odnosno onima koji tek ulaze u svijet visokoškolskog obrazovanja i naučnonoistraživačkog rada.

„Ali, njime se mogu okoristiti i već formirani naučnici, jer je knjiga koncipirana priručnički, pa se u njoj lako može provjeriti kako postupiti u situacijama punim dilema. Olakšavajuća je okolnost i to što je pisana vrlo jednostavno, s minimalnom teorijskom podlogom i s mnoštvom konkretnih uputa i primjera na kojima se najbolje uči“, kazao je prof. Musić.

Knjiga je podijeljena na tri velike cjeline. Prva je naslovljena „Naučno djelo u naučnoj prozi“, druga „Postanak i razvoj nauke“ te treća „Filozofija i kritičko mišljenje“.

„Posebnost je ovog djela i u dodatku prvom, glavnom dijelu. Riječ je o kratkom pregledu razvoja nauke i filozofije izloženom u drugoj i trećoj cjelini knjige. Otuda i podnaslov ove knjige: S kratkim pogledom na surazvoj nauke i filozofije. Taj pregled može poslužiti, posebno onima koji su na ‘ulaznim vratima’ akademske zajednice, kao svojevrstan vodič kroz nauku i filozofiju“, objasnio je prof. Musić.

Akademik dr. sc. Serafin Hrkać, profesor emeritus i recenzent. je naglasio kako je knjiga vrijedno djelo, jer može biti od neizmjerne pomoći svim univerzitetskim i akademskim radnicima pri naučnom istraživanju i pisanju akademskih radova.

„Knjiga je udžbeničke naravi, ali ne nedostaje originalnosti, jer se činjenice, stavovi i primjeri izneseni u knjizi donose na nov i sistematski način. Nesumnjivo, u pisanje ovog djela uloženo je vrlo mnogo truda i vremena“, objasnio je akademik Hrkać.

Knjiga „Memento akademskoga pisma“ prof. dr. sc. Ivice Musića je napisana na 560 stranica, a objavio ju je izdavač PRESSUM Sveučilišta u Mostaru.

(NovaSloboda.ba)