Snažna grmljavina i grad zahvatili dijelove istočne obale Australije

Snažna grmljavina i grad zahvatili su dijelove istočne obale Australije u ponedeljak, nakon što je “apokaliptični” vrtlog prašine prekrio područja, koja su bila pogođena sušom.

U Australiji je od oktobra neviđena sezona požara, koji su pogoršali klimatske promjene.

Veliki dijelovi su izgorili, stotine miliona životinja uginulo, više od 2.000 domova uništeno, a najmanje 29 osoba je poginulo.

Snažne oluje i grad zahvatili su glavni grad Canberru u ponedeljak, a na snimcima se vidi kako oluja ‘kida’ grane s drveća, javlja AFP.

Nadležne službe za hitne slučajeve upozorile su građane da preparkiraju automobile dalje od drveća i dalekovoda.

Biro za meteorologiju apelovao je da se stanovništvo na jugoistoku Novog Južnog Walesa, uključujući Sydney, pripreme za oluju.

“Jaka grmljavina i oluje vjerovatno će proizvesti štetne, lokalno razorne vjetrove, možda i veliki udar grada i obilne kiše koje mogu dovesti do poplava u području upozorenja u narednih nekoliko sati”, upozorili su iz Biroa.

Dvoje turista koji su posjetili popularno odredište Plave planine je hospitalizovano, 16. godišnjeg dječaka je pogodila munja, a 24. godišnji muškarac zadobio je povrede dok se oslanjao na metalnu ogradu. Obojica su u stabilnom stanju.

(Fena)