Advokat optužene Srnec traži izdvajanje zapisnika o uviđaju u porodičnoj kući

Na varaždinskom Županijskom sudu u utorak je nastavljeno suđenje Smiljani Srnec zbog ubistva sestre Jasmine Dominić u ljeto 2000. godine, čije je tijelo pronađeno u zamrzivaču u februaru 2019. godine, a advokat optužene predložio je izdvajanje zapisnika o uviđaju u porodičnoj kući, čemu se tužilaštvo protivi.

Branilac Smiljane Srnec, advokat Krešimir Golubić, predložio je izdvajanje zapisnika o uviđaju u porodičnoj kući Dominićevih u Palovcu, 16. februaar prošle godine, s obrazloženjem da je uviđajbio !nezakonit”, jer mu nisu prisustvovali svjedoci, javlja Hina.

Zamjenica županijske državne tužitrljice Irma Bagarić usprotivila se zahtjevu odbrane, navevši da uviđaj nipošto nije nezakonit, jer su ispunjene sve pretpostavke za njegovo obavljanje, među kojima može biti i “hitna radnja”, što je ovdje bio slučaj.

Nakon kratke oauze, sudija Tomislav Brđanović odbio je zahtjev odbrane o izuzimanju zapisnika o uviđaju, kazavši da je policija provodila “hitnu dokaznu radnju” u porodičnoj kući.

Budući da odbrana ima pravo na žalbu višem sudu, suđenje je prekinuto.

Odbrana je, takođe, predložila i novo psihološko i psihijatrijsko vještačenje, te ispitivanje još nekih svjedoka.

Optužba, pak, smatra da je riječ samo o odugovlačenju suđenja, jer ti svjedoci „nemaju što novo za reći“.

Smiljana Srnec (1974.) optužena je da je svoju sestru Jasminu Dominić, rođenu 1977., ubila u ljeto 2000. godine s najmanje pet snažnih udaraca tvrdim predmetom u glavu, nanijevši joj višestruke prelome kostiju glave, od kojih je umrla. Tijelo je potom sakrila u zamrzivač. Jasminin nestanak prijavljen je 2005. godine, a međimurska policija je 16. februara 2019. goidine zaprimila dojavu iz Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije da je u Palovcu, u porodičnoj kući Dominićevih, pronađen leš tada nepoznate osobe. Istoga dana, uhapšena je Smiljana Srnec, koja se od tada nalazi u pritvoru.

Termin nastavka suđenja biće određen naknadno.

(Fena)