Između karijere i ljubavi

Astronauti imaju sklonost ka mazohizamu, kaže francuska glumica Eva Green (39). Oni bi voljeli da se žrtvuju i pate u službi nauke. Green, koja često glumi iznutra slomljene likove, našla se u ulozi astronautkinje u svom najnovijem filmu “Proxima”. Tokom snimanja saznala je puno o svakodnevnom životu ove profesionalne grupe. Kako bi bila raspoložena, vježbala je kako se tijelo osjeća u bestežinskom stanju, u Evropskom centru za astronaute u Kelnu.

Film, koji se već prikazuje u francuskim kinima, manje se fokusira na život u svemiru, a više na lične probleme astronauta.

Green glumi astronautkinju, koja je rastrgana između karijere i ljubavi prema njenoj kćeri, od koje je godinu dana razdvojena zbog misije.

„Imam veliko poštovanje prema ženama koje prave karijeru“, kaže bivša Bondova djevojka za francuski magazin “Paris Match”.

Jer, one moraju podnijeti mnogo veće žrtve od svojih muških kolega. Ona može dobro da osjeti  rastrganost ovih žena. Sama još nije bila majka.

“Ali, već sam pod stresom, samo ako psa moram ostaviti samog kod kuće kada nekuda krenem. Teško mi je i zamisliti kako bi to bilo sa djetetom“, rekla je Eva.

(spiegel)

Lj. G.

(NovaSloboda.ba)