Kajtaz: Kuhinja mostarskog Crvenog krsta dnevno priprema oko 700 obroka

Javna kuhinja Crvenog krsta Grada Mostara svakodnevno priprema oko 700 obroka za svojih 330 korisnika i migrante smještene u Izbjegličko-prihvatnom centru Salakovac.

“Velik broj korisnika zbog fizičke udaljenosti ne može doći do kuhinje i mislim kako samo sistematsko rješenje može biti pravo rješenje. Osim naših korisnika, pripremamo i hranu za migrante koji su smješteni u Izbjegličko-prihvatnom centru Salakovac kod Mostara, tako da kuhinja mostarskog Crvenog krsta svaki dan priprema oko 700 obroka”,izjavio je u utorak sekretar Crvenog krsta Grada Mostara Alen Kajtaz.

On je, nakon potpisivanja ugovora u prostorijama CK Grada Mostara o korištenju novčanih sredstava iz projekta “Zimska pomoć” Crvenog krsta Švicarske, pomoću kogaće stotinu porodica s područja Mostara do kraja sedmce dobiti jednokratnu novčanu pomoć između 50 i 200 maraka, istakao kako Javnoj kuhinji mostarskog CK godišnje nedostaje oko 150 000 maraka.

“To je oko 40 posto sredstava koje bi mi trebali pronaći, a koje smo do sada na neki način uspjeli osiguravati kroz pomoć u naturi, odjeći ili na neki drugi način Do sada nismo zatvorili vrata kuhinje nikome bez obzira na sve nedaće koje nas prate u našem radu i nadam se da će tako i ostati “, kazao je Kajtaz i zahvalio svim donatorima i ljudima dobre volje koji na bilo koji način pomažu našim aktivnostima.

Naveo je, takođe, kako su prinuđeni dio sredstava tražiti sa strane, jer pitanje finansiranja ove kuhinje, kako kaže, nije dovoljno riješeno kroz budžetska sredstva.

“Kao što sam rekao, godišnje nam nedostaje negdje oko 40 posto sredstava, dok nam 60 posto osigurava Grad Mostar, a sve ostalo dolazi od projekata, donatora i naših aktivnosti, poput prve pomoći za vozače, prodaje markica po školama i prodaje markica građanstvu. Sva sredstva idu na jedan žiro račun i usmjeravaju se tamo gdje su najpotrebnija”, dodao je Kajtaz.

(Fena)