Odgovor Ministarstva prosvjetarima: U radni odnos primljeno više od 320 radnika

Povodom saopštenja Sindikata srednjih škola HNK-a, Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, vaspitanja, nauke i kulture BiH za HNK, Sindikata učitelja HNK-a i Sindikata osnovnog vaspitanja i obrazovanja HNK-a, od 20. januara 2020. godine ,koje se odnosi na zapošljavanje prosvjetnih radnika na određeno vrijeme, dužni smo informisati javnost da je u prethodne tri godine počelo rješavanje problematike zapošljavanja, od kada je u stalni radni odnos primljeno preko 320 prosvjetnih radnika, stoji u odgovoru Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a.

“Takođe, Ministarstvo je u proteklom periodu, uspješno izradilo organizacione šeme u korist zaposlenika, a dostavljena mreža škola od osnivača je ispoštovana, što ukazuje na činjenicu da nijedna škola na području Kantona nije zatvorena. Paralelno s tim, tekao je proces zbrinjavanja radnika za čijim radom je prestala potreba u osnovnim školama na području HNK-a. Važno je istaći, da se u skladu s dogovorom i potpisanim kolektivnim ugovorima, poštuje dinamika povećanja plata od 15 posto u periodu od tri godine.

Svjesni važnosti podizanja kvaliteta nastavnog procesa i zadovoljstva zaposlenika, u cilju kvalitetnog obrazovanja mladih naraštaja, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a, zajedno s Vladom HNK-a, uspješno je realizovalo značajne projekte obnove škola i  niz projekata vezanih za jačanje kapaciteta nastavnika i programa prevencije, za što će se i u narednom periodu zalagati. Osim obnove, Ministarstvo je ,u saradnji s Vladom HNK-a, i partnerima u proteklom periodu obezbijedilo značajan iznos koji je uložen u opremanje škola savremenim nastavnim sredstvima. Jedan od najvažnijih projekata svakako je program asistencije u nastavnom procesu, gdje su na osnovu zahtjeva škola obezbjeđena sredstva za 54 osnovca i 6 srednjoškolaca od početka školske godine, kao i 4 dodatna od drugog polugodišta.

Ovi i mnogi drugi uspješni projekti dokaz su da Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK odlučno ulaže u osiguranje što kvalitetnijeg sistema obrazovanja kako učenicima tako i nastavnim djelatnicima koji predstavljaju temelj zdravog i uspješnog društva”, stoji na kraju saopštenja.

(NovaSloboda.ba)