Počeo 50. Svjetski ekonomski forum u Davosu

Uz učešće oko tri hiljade lidera,ekonomista, naučnika i kulturnih radnika iz 117 zemalja,jutros je u svajcarskom zimskom centru Davosu počeo sa radom jubilarni 50. Svjetski ekonomski forum (WEF).

Na početku samita, upravo dok je avion sa americkim predsjednikom Trampom bio na slijetanju na aerodromu u Cirihu, o klimatskim promjenama je govorila 17. godišnja švedska aktivistica Greta Thunberg. Njih dvoje, mediji su vec proglasili “zvijezdama” ovogodišnjeg foruma.

Obraćajući se prisutnima na jubilarnom 50. Svjetskom ekonomskom forumu, američki predsjednik Donald Tramp je, po starom običaju, nabrajao ekonomske uspjehe svoje zemlje pod njegovim rukovodstvom. Posebno apostrofirajući minimalnu nezaposlenost i trgovinske sporazume sa nizom zemalja, Tramp je kao poseban uspjeh istakao novi sporazum sa Kinom

Američki predsjednik je istakao da četvrtina investicija SAD odlazi u druge zemlje, te pozvao i ostale zemlje da uklone birokratske barijere i investiraju u Americi.

Izražavajući optimizam za budućnost svijeta, Tramp je istakao da rješenje aktuelnih problema leži u slobodi tržišta i ukazivanju šanse mladim i inovativnim ljudima.

Nazivajući aktiviste protiv klimatskih promjena “ prorocima propasti”, pozvao je prisutne da odbace njihove ideje.

“Nikada nećemo dozvoliti socijalistima da unište naš stil života”, rekao je Tramp, navodeći da je rješenje klimatskih promjena u slobodnom tržištu i novim tehnologijama.

Inače, u trodnevnom radu samita učestvovaće oko 40 lidera i šefova vlada, od Angele Merkel do nove predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen.

Teme jubilarnog foruma su ekonomija, društvo, industrija, ekologija, tehnologija i geopolitika. Centralna tema je traženje zajedničkog interesa za koheziju i održiv svijet, ali će akcenat biti stavljen na temu “Kapitalizam i politički liberalizam”, koji za posljedicu sve češće imaju narodni bunt i socijalne revolucije.

Tema jednog od okruglih stolova na forumu je “ Dijalog o Balkanu”, na kome će, po svemu sudećci, u sučeljavanju oko problema na Balkanu svi lideri ostati na svojim pozicijama

Svjetski ekonomski forum (WEF), po običaju, prate i demonstracije brojnih aktivista i nevladinih organizacija, koji ga nazivaju “Zgradom od leda” i optužuju za isprazne priče sa ciljem još većeg bogaćenja.

Zlatko Hodžić

(Specijalno iz Davosa za portal NovaSloboda.ba)