Sunčano u Hercegovini i jugozapadu Bosne, pretežno oblačno u ostatku zemlje

Jutros u Hercegovini i na jugozapadu Bosne vedro, a u ostalim područjima pretežno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha u 07 sati: Han Pijesak -9 stepeni, Ivan Sedlo -6, Bjelašnica, Sarajevo -4, Jajce, Tuzla, Srebrenica, Foča -2, Gradačac, Doboj -1, Bihać, Banja Luka, Bijeljina, Prijedor 0, Trebinje 1, Mostar 3 stepena.

Danas će u Hercegovini i na jugozapadu Bosne preovladavati sunčano vrijeme. U ostatku zemlje pretežno oblačno, uz djelimično razvedravanje poslije podne.

Vjetar slab istočni i sjeveroistočni.

Dnevna temperatura vazduha od 1 do 7, na jugu od 8 do 12 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Pod uticajem stabilnog vremena, biometeorološke prilike će biti relativno povoljne, pri tome na jugu i u Krajini ugodnije, sa dužim sunčanim intervalima.

Hronični bolesnici i meteoropati trebali bi osjetiti djelimično olakšanje.

Tokom većeg dijela dana, neophodno je posvetiti više pažnje oblačenju.

U unutrašnjosti zemlje, problemi kod osjetljivih osoba su mogući zbog dužeg zadržavanja naoblačenja i pojave magle.

Poželjno je redukovati aktivnosti.

—–

BIHAMK

Niske temperature pogoduju formiranjupoledice

Na smanjenu vidljivost zbog magle jutros upozoravamo na putnim pravcima: Kupres-Šujica, Ključ-Sanski Most-Prijedor, Maglaj-Doboj i Teslić-Doboj-Gračanica.

Niske temperature i mjestimično vlažan kolovoz u jutarnjim satima pogoduju formiranju poledice, pa vozače pozivamo na pojačan oprez.

Posebno izdvajamo dionice u višim predjelima, kao i na mostovima,vijaduktima i prilazima tunelima. Skrećemo pažnju i na učestale sitnije odrone zemlje ili kamenja na kolovoz. Savjetujemo vožnju prilagođenu uslovima na putu i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Polusatne obustave saobraćaja uz 15 minutno propuštanje vozila, aktuelne su u vremenu od 07 do 16 sati, na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka, gdje se izvode sanacioni radovi. Poslije 16 sati na ovoj lokaciji saobraća se jednom trakom, naizmjenično.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraća se dvosmjerno od 05 do 21 sat. U vremenu od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Zbog aktuelnih radova sporije se saobraća i na magistralnim putevima Sarajevo-Trnovo (Krupac) i Lanište-Ključ.

Na graničnim prelazima, zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)