Četiri osobe umrle u Kini od koronavirusa, prijavljena 224 slučaja upale pluća

U Kini je do danas potvrđeno da je više od 200 ljudi zaraženo novim oblikom koronavirusa ((2019-nCoV), a četiri osobe su preminule.

Najviše zaraženih je u gradu Wuhanu u provinciji Hubei, ali se virus proširio i van tog grada.

Jedan slučaj je zabilježen u Južnoj Koreji, a dva na Tajlandu, a donijeli su ga kineski turisti iz Wuhana, prenose agencije.

Kineska nacionalna zdravstvena komisija potvrdila je da se novi koronavirus, koji izaziva upalu pluća, prenosi sa osobe na osobu i da je zarazio pojedine pripadnike medicinskog osoblja.

U ponedeljak su u Kini prijavljena ukupno 224 slučaja upale pluća uzrokovanih koronavirusom. Od toga je 217 potvrđeno, i to  14 u provinciji Guangdong, pet u Pekingu i 198 u Wuhanu, gdje je prvi slučaj identifikovan, a treća smrt potvrđena 18. januara. navodi kineska novinska agencija Xinhua.

Kod  15 medicinskih radnika u Wuhanu dijagnosticirana  je upala pluća uzrokovana koronavirusom, plus jedan sumnjivi slučaj, izvijestila je rano u utorak opštinska zdravstvena komisija.

Jedan od 16 bolesnika je u kritičnom stanju, a ostali su u stabilnom stanju. Svi se liječe izolovano, saopštila je komisija.

Neki stručnjaci kažu da virus nije toliko smrtonosan kao drugi oblici koronavirusa, poput SARS-a, koji je 2003. godine odnio skoro 800 života.

Za sada ne postoji vakcina za novi virus.

Svjetska zdravstvena organizacija poslala je direktive bolnicama širom svijeta radi prevencije i kontrole infekcije.

(Fena)