Hujdur: Dajemo zadnjih deset dana roka za rješavanje problema Uborak

Građani Mostara okupljeni oko inicijative “Jer me se tiče” u ranim jutarnjim satima u srijedu blokirali su prolaz kamionima s komunalnim otpadom, kako bi ponovo skrenuli pažnju na problem regionalnog odlagališta komunulanog otpada Uborak.

Prema riječima predsjednika Građanske inicijative “Jer nas se tiče” Omera Hujdura, jutros od 6 do 8 sati bile su blokirane prilazne ceste deponije.

Poručio je da će građani dati rok od deset dana za rješavanje problema na odlagalištu otpada Uborak i da nakon toga idu u trajnu blokadu.

“Zadnji put dajemo deset dana roka kako bi se izišlo s prijedlozima, kako je to bilo i najavljeno, pet lokacija za izmještanje deponije Uborak i donese zaključak koji će proći kroz službene novine u smislu da se deponija ne širi na desnu stranu, preko potoka koji protiče uz deponiju”, kazao je Hujdur.

Ako se u deset dana, poručio je Hujdur, ne održi sastanak s federalnom ministricom okoline i turizma Editom Đapo i Gradskom upravom, deponija ide u trajnu blokadu.

Problemi s deponiranjem otpada na Uborku eskalirani su u maju prošle godine kada je otkriveno da je na odlagalište komunalnog otpada deponovana određena količina dehidriranog mulja s postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru, za koji su aktivisti građanske inicijative tvrdili da sadrži visoke koncentracije teških metala.

(Fena)