Marković: Crna Gora prošla kroz „neviđenu propagandu“

Crnogorski premijer Duško Marković kazao  je u srijedu da je Crna Gora prošla kroz „neviđenu propagandu“ nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti koju su vršili afktori “unutar zemlje, ali najdrastičnije i najbrutalnije oni iz susjedne Srbije”.

„Taj atak i neviđenu propagandu, nosili su akteri unutar zemlje, ali najdrastičnije i najbrutalnije akteri iz susjedne Srbije“, rekao je Marković.

Paljenje crnogorske zastave u Beogradu je, kaže, jasan odnos o državi Crnoj Gori i njenom pravu da suvereno odlučuje o unutrašnjim pitanjima, smatra Marković.

Komentarišući izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da bi Crna Gora o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti trebala razgovarati s patrijaršijom Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, Marković je kazao da će crnogorska vlada o svojim unutrašnjim pitanjima razgovarati isključivo s predstavnicima Mitropolije crnogorsko-primorske.

„O tome ne može niti će odlučivati nijedan predsjednik, pa ni predsjednik Srbije. Za nas je legitimna adresa za razgovor o ovom pitanju Mitropolija crnogorsko–primorska, odnosno, mitropolit Amfilohije ili njegovi saradnici koje on izabere za taj razgovor“, rekao je Marković.

Istakao je da Crna Gora želi Srbiju kao uspješnog i pouzdanog susjeda, te da je želja crnogorskih vlasti da se o pitanjima razgovara na službenoj i državnom nivou, a ne preko medija i „programiranih analitičara i intelektualaca”.

„Odnosi Srbije i Crne Gore su najlošiji od obnove nezavisnosti, ali ne našom zaslugom”, priopćio je Marković.

On smatra da je crnogorski zakon o slobodi vjeroispovijesti najliberalniji u regiji, jer su se prilikom njegove izrade, kako je kazao, proučavali zakone Srbije, Hrvatske, ali i zemalja Evropske unije, prenosi Hina.

Crna Gora u posljednjim danima 2019. godine usvojila je Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kojim se regulišw i pitanje vlasništva nad imovinom vjerskih zajednica, što je u znatnoj mjeri ugrozilo imovinu Srpske pravoslavne crkve u toj zemlji. SPC taj zakon vidi kao paravan za otimanje njene imovine u Crnoj Gori. Zakon, pak, podržava Crnogorska pravoslavna crkva, koja ga vidi kao prvi veliki korak ka obnovi autokefalnosti te crkve.

U Crnoj Gori se svakog četvrtka i nedelje, nakon večernje molitve, vjernici Srpske pravoslavne crkve okupljaju u protestnim šetnjama u gotovo svim gradovima širom te države.

Takođe, u Beogradu je ispred crnogorske ambasade održano nekoliko protesttnih skupova, na kojima su učesnici pokušali, uz pomoć pirotehničkih sredstava, zapaliti crnogorsku zastavu.

(Fena)