Prištinski sud pripadnike “Narodnog oka” osudio na dugogodišnje zatvorske kazne

Sedmorica Albanaca pripadnika organizacije “Narodno oko”, koja se u Prištini smatra terorističkom organizacijom, osuđeno je na ukupno 31 godinu zatvora zbog, kako se navodi u presudi, “pripremanja terorističkih ili krivičnih djela protiv ustavnog poretka i bezbjednosti Republike Kosovo, za pokušaj teškog ubistva i drugih krivičnih djela”.

Osuđeni su Avni Lluminica na 12 godina zatvora, Sadri Ramabaja na 5, Ragip Sallova na 4 godine, Bajrush Konjusha i Halim Halimi na po 3 godine te Rexhep Topllana i Behxhet Luzha na po 2 godine zatvora, javila je Radiotelevizija Kosova.

Murat Jashari je poslat na desetogodišnje psihijatrijsko liječenje, dok su optužbe protiv Sabit Berisha i Lirije Luzha odbačene.

Prema navodima optužnice, organizacija “Narodno oko” formirana je u inostranstvu, a njeni pripadnici planirali su napade i atentate na visoke kosovske dužnosnike, koji su na bili na vlasti u periodu od 1980. do 1991. godine, jer ih smatraju izdajnicima.

Među svjedocima u ovom sudskom procesu bili su i predsjednik Kosova Hashim Thaci i bivši predsjednik kosovskog parlamenta Kadri Veseli.

(Fena)