Sunčano uz umjereno oblačno

Jutros u Bosni po kotlinama i uz riječne tokove ima magle ili nisko naoblačenja, a u ostaku zemlje sunčano uz malo do umjereno oblačno.

Temperature vazduha u 07 sati: Bugojno, Drvar -9 stepeni, Jajce, Srebrenica, Tuzla -8, Livno, Sanski Most, Sarajevo -7, Banja Luka, Bijeljina, Prijedor, Široki Brijeg, Zenica, Zvornik -6, Bihać, Grude, Ivan Sedlo -5, Doboj, Gradačac -4, Trebinje 0, Bjelašnica 2, Mostar, Neum 3 stepena.

Danas će u našoj zemlji prevladavati sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove prije podne sa maglom ili niskom naoblakom.

Vjetar slab promjenljivog smjera.

Dnevna temperatura vazduha od 3 do 9, na jugu od 8 do 13 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je povoljna.

U Hercegovini sunčanije i ugodnije, u Bosni nakon mjestimično oblačnog jutra, uz sunčane intervale u nastavku dana i opšta slika će se postepeno popravljati.

Tegobe kod osjetljivih osoba neće biti suviše izražene.

Sa večernjim satima će zahladniti, stoga je preporučljivo posvetiti pažnju prikladnom oblačenju i zaštiti od niskih temperatura.

—–

BIHAMK

Pojačan oprez zbog guste magle

Pojačan oprez ovog jutra savjetujemo vozačima na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove, zbog magle koja smanjuje vidljivost.

Izdvajamo puteve u dolinama rijeka: Bosne, Save, Sane, Lašve i Vrbasa.

Niske temperature doprinose formiranju poledice, posebno u višim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima.

Upozoravamo i na učestale odrone zemlje ili kamenja i podsjećamo na obavezno posjedovanje zimske opreme.

Zbog izvođenja radova na prevoju Lanište na putnom pravcu Ključ-Bosanski Petrovac, danas od 09 do 16 sati dolazit će do povremenih obustava saobraćaja.

Polusatne obustave saobraćaja uz 15 minutno propuštanje vozila, aktuelne su u vremenu od 07 do 16 sati, na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka, gdje se izvode sanacioni radovi. Poslije 16 sati na ovoj lokaciji saobraća se jednom trakom, naizmjenično.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad danas od 11 do 16 sati, saobraćaj će biti obustavljen, a vozila će se preusmjeravati na putne pravce Kola-Stričići-Čađavica-Mrkonjić Grad i Crna Rijeka-Jajce-Mrkonjić Grad.

U tunelu Vranduk na magistralnom putu Zenica-Nemila, tokom dana saobraća se dvosmjerno od 05 do 21 sat. U vremenu od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na graničnim prelazima, zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)