Đukanović i Vučić za spuštanje tenzija oko zakona o crkvenoj imovini

Predsjednici Crne Gore i Srbije Milo Đukanović i Aleksandar Vučić imaju različie stavove o crnogorskom zakonu o slobodi vjeroispovijesti, ali pozivaju na spuštanje tenzija o tom pitanju, saopšteno je u četvrtak u Podgorici.  

Nakon neformalnog susreta na kraju foruma posvećenog holokaustu, na svečanoj večeri koju je priredio izraelski predsjednik Reuven Rivlin za četrdesetak svjetskih lidera, iz Đukanovićeva kabineta je saopšteno da su dvojica čelnika saglasna da razgovore o zakonu komw se od svih vjerskih zajednica u Crnoj Gori protivi jedino Srpska pravoslavna crkva, treba nastaviti.

“Razgovor je bio veoma otvoren, civilizovan i konstruktivan, kako i dolikuje liderima bliskih država, kao što su Srbija i Crna Gora, iako su teške teme bile na dnevnom redu. Đukanović i Vučić su saglasni da treba učiniti dodatne napore na obe strane da se spuste tenzije i ne dopusti antagonizovanje među našim narodima i zemljama, koje, između ostalog, povezuju i zajednički evropski ciljevi”, saopšteno je iz kabineta crnogorskog predsjednika.

Ranije je Vučić, za begradski Blic, rekao kako da je razgovor s Đukanovićem bio težak i kompleksan, potvrđujući da trenutno nije moguće postići zajednički stav o zakonu o slobodi vjeroispovijesti, ali da razgovore treba nastaviti u što skorijem roku. 

“Razgovarali smo kao civilizovani i odgovorni ljudi svjesni da Srbija i Crna Gora nikada ne smiju biti suprotstavljene jedna drugoj i da je neophodno u najkraćem mogućem roku nastaviti razgovore, koji bi vodili daljnjem spuštanju tenzija i pronalaženju rješenja”, rekao je Vučić za Blic.

Uoči puta u Izrael, predsjednici Crne Gore i Srbije pozvali su jedan drugoga u službenu posjetu. Đukanović je, podsjećajući na diplomatski protokol, rekao kako se posljednji službeni susret predsjednika dvije države dogodio u Beogradu i da je sada red da srbijanski predsjednik dođe u Podgoricu. 

Aleksandar Vučić od dolaska SNS-a na vlast u Srbiji 2012. godine nije, ni kao premijer, a ni kao predsjednik, službeno posjetio Crnu Goru. 

Crnogorski premijer Duško Marković u srijedu je optužio Beograd da je, nakon usvajanja zakona o slobodi vjeroispovijesti, vodio “neviđenu propagandu” protiv Crne Gore koju su, kako je rekao “vršili faktori unutar zemlje, ali najdrastičnije i najbrutalnije oni iz susjedne Srbije”.

Crna Gora je u posljednjim danima 2019. godine usvojila zakon o slobodi vjeroispovijesti, kojim se reguliše i pitanje vlasništva nad imovinom vjerskih zajednica, što je u znatnoj mjeri ugrozilo imovinu Srpske pravoslavne crkve u toj zemlji. SPC taj zakon vidi kao paravan za otimanje njene imovine u Crnoj Gori. Zakon, pak, podržava Crnogorska pravoslavna crkva, koja ga vidi kao prvi veliki korak ka obnovi autokefalnosti te crkve.

U Crnoj Gori se svakog četvrtka i nedelje, nakon večernje molitve, vjernici Srpske pravoslavne crkve okupljaju u protestnim šetnjama u gotovo svim gradovima širom države. Takođe, u Beogradu je ispred crnogorske ambasade održano nekoliko protestnih skupova, na kojima su učesnici pokušali, uz pomoć pirotehničkih sredstava, zapaliti crnogorsku zastavu, prenosi Hina.

(Fena)