Januar bez depilacije

Početkom 20. vijeka žene nisu morale brinuti o svojim dlakavim nogama i pazusima. Ali, zahvaljujući neumornim reklamnim kampanjama, depiliranje cijelog tijela za žene je postalo norma.

Kada su se pojavile haljine bez rukava, reklamama su žene poticane da se briju ispod pazuha, a nedugo poslije toga uslijedilo je i depiliranje nogu, piše Bored Panda.

Iako je u savremenom dobu depiliranje nogu, ruku i pazuha obavezno, ovih dana ljudi su počeli dovoditi u pitanje dugotrajni standard ljepote i njegove učinke na žensku sliku tijela.

Dok neke od žena samo učestvuju u raspravama, druge se, pak, usuđuju ne depilirati svoje tijelo. One čak svoje tijelo pokazuju na društvenim mrežama, i time pokazuju kako dlake nisu ništa drugo nego normalan i prirodan dio njihovih tijela.

Laura Jackson, umorna od društvenih normi, koje su joj govorile kako treba izgledati  njeno tijelo, pokrenula je, 2018. godine, kampanju “Januhairy”, koja podstiče žene da ovog mjeseca bace brijače i podijele svoje slike na društvenim mrežama.

Ideja je jako dobro prihvaćena, pa su žene u protekle dvije godine na društvenim mrežama objavljivale fotografije svojih dlakavih nogu, ruku i pazuha.

Sve je stvar ukusa i shvatanja.

(express)

Lj. G.

(NovaSloboda.ba)