Mile Ujić optužen za ratni zločin na području Rogatice

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Mile Ujića, rođenog 1951. godine u Rogatici, na snazi su mjere zabrane putovanja i obaveznog javljanja sukladno člank 126a. KZ BiH.

Optuženi se tereti, da je tokom 1992. i 1993. godine, za vrijeme širokog i sistematskog napada VRS, policije i paravojnih formacija na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Rogatice,  kao zamjenik komandanta Rogatičke brigade VRS, učestvovao u progonu civilnog stanovništva.

U optužnici se navodi da je optuženi komandovao napadom na selo Kozadre, u kome je lično i učestvovao, prilikom koga je od dejstva topova ranjeno oko 20 civila, među kojima i maloljetna djeca i žene, nakon čega su zarobljeni, te je ubijeno 8 zarobljenih vojno sposobnih muškaraca, kuće i imovina zapaljeni, a preostali civili odvedeni u protivzakonito zatočenje i nakon toga protjerani i transportovani sa područja općine Rogatica.

Tijela 8 ubijenih žrtava pronađena su, ekshumirana i identifikovana nakon rata.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo zločin protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) KZ BiH.

Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko 60 svjedoka i stručnih vještaka, među kojima i 7 svjedoka sa mjerama zaštite, te prilaganjem više od 120 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)