U Bosni oblačno, u Hercegovini sunčano

Jutros povećanog niskog naoblačenja ima na području Krajine, sjevera i sjeveroistoka Bosne. U ostatku zemlje je vedrije.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Drvar -9 stepeni, Bugojno i Jajce -8, Bjelašnica i Zenica -6, Banja Luka, Grude i Sarajevo -5, Sanski Most i Široki Brijeg -4, Doboj i Livno -3, Bijeljina i Ivan Sedlo -2, Bihać -1, Gradačac, Tuzla i Zvornik 0, Mostar 2, Trebinje 3, Neum 5 stepeni.

Danas će povećanog niskog naoblačenja biti na području Krajine, sjevera i sjeveroistoka Bosne. U centralnim i istočnim područjima većinom sunčano, uz malo do umjereno naoblačenje. Sunčano u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne.

Vjetar u Bosni slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini slaba bura.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 1 i 5, na jugu zemlje od 10 do 13 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Uz stabilno vrijeme, većina populacije će se osjećati bolje, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata neće biti suviše izražene.

Jutro hladnije, nakon vedrije noći, stoga je preporučljivo biti oprezniji u ovom periodu i primjereno se obući.

Sa odmicanjem dana, opšta slika će se lagano popravljati u cijeloj zemlji.

Na jugu sunčanije, pri tome će, povremeno jače sjeverno strujanje, djelimično kvariti ugođaj.

—–

BIHAMK

Oprez zbog magle i učestalih odrona

Magla jutros smanjuje vidljivost na putevima: Zenica-Sarajevo, Jajce-Donji Vakuf-Bugojno i Novi Travnik-Bugojno-Kupres, te mjestimično uz rijeke Savu i Spreču. Zbog niske temperature upozoravamo na moguće nailaske na poledicu, naročito na dionicama u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima. Skrećemo pažnju i na učestale odrone i savjetujemo oprezniju vožnju. Napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog sanacionih radova na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka od 07 do 16 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava, uz 15-minutno propuštanje vozila. Poslije 16 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 0,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Zbog aktuelnih radova sporije se saobraća na magistralnim putevima Sarajevo-Trnovo (Krupac) i Ključ-Bosanski Petrovac (Lanište).

Na graničnim prelazima ovog jutra nema dužih zadržavanja.

Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)