WHO: Danas odluka o proglašenju međunarodnog vanrednog stanja zbog koronavirusa

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da će u četvrtak donijeti odluku o proglašenju međunarodnog vanrednog stanja zbog koronavirusa koji se pojavio u Kini.

Simptomi bolesti uključuju povišenu temperaturu, kašalj i teškoće s disanjem, a kineske zdravstvene službe su objavile da je do srijede uslijed zaraze tim virusom umrlo 17 osoba.

“Odluku uzimam vrlo ozbiljno”, rekao je čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus nakon sastanka stručnjaka te organizacije u srijedu u Ženevi. Dodao je da je odluku spreman donijeti tek nakon odgovarajućeg razmatranja i količine informacija.

Izjavio je da mjere koje preduzima kineski grad Wuhan kako bi ograničio širenje koronavirusa pokazuju posvećenost cilju umanjenja rizika na lokalnom i međunarodnom nivou.

“To što oni pouzimaju je veoma snažna mjera i to čine sa punom posvećenošću. Veoma je značajno što su preduzeli akciju, za koju smatraju da je adekvatna s obzirom na datu situaciju”, izjavio je sinoć direktor WHO, prenosi Reuters.

“Mi smo im naglasili da će preduzimanjem odlučne akcije ne samo kontrolisati epidemiju u svojoj zemlji, već će, takođe, umanjiti šanse da se ova epidemija proširi na međunarodnom planu. Oni su to shvatili”, dodao je on.

Prethodno je kineski grad Wuhan, u kome su zabilježeni prvi slučajevi novog koronavirusa, odlučio da zatvori sve saobraćajne i transportne mreže, a građanima je savjetovano da ne napuštaju grad, javili su  državni mediji.

Autobuski, podzemni, trajektni i međugradski saobraćaj biće obustavljen, a aerodrom i željeznička stanica biće zatvoreni za sve putnike u odlasku od  danas, 23. januara, u 10 sati po lokalnom vremenu.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopštila je da će danas odlučiti da li da proglasi globalno vanredno stanje zbog izbijanja epidemije novog koronvirusa koji se širi iz Kine.

Ukoliko se to dogodi, to će biti šesti put da se proglašava vanredna situacija na međunarodnom nivou tokom posljednje decenije, navodi Reuters.

Broj umrlih od koronavirusa u Kini porastao je na 17, dok je potvrđen 571 slučaj zaraženih.

(Fena)