Mostar: dm uručio donaciju za zelenu oazu u SRC Dračevice

Udruženju „Korak naprijed” iz Mostara kompanija dm danas je uručila donaciju za realizaciju projekta „Formiranje, razvijanje i zaštita zelene infrastrukture u SRC Dračevice”. Ovaj ekološki projekat jedan je od ukupno šest odabranih iz cijele BiH, čiju realizaciju će dm podržati u okviru društveno odgovorene inicijative {Zajedno} za bolje sutra, pokrenute s ciljem očuvanja, uređenja i zaštite okoline.

Sadnjom drvoreda i uspostavljanjem sistema za navodnjavanje, te postavljanjem korpi za otpatke u ovom sportsko-rekreacionom centru, udaljenom 10 kilometara od centra grada, planirano je da djeca i mladi kvalitetno provode vrijeme i da nauče živjeti sa prirodom, čuvaju je i vole. Pretvaranjem sadašnjeg betonskog kompleksa u zelenu oazu, posebno u ljetnim mjesecima kada vladaju velike vrućine, drvored će osigurati hladovinu, a tako i bolje uslove za igru i sportske aktivnosti.

Predsjedniku Udruženja „Korak naprijed“, Amaru Džihi, ček donacije u iznosu od 4.516 KM, uručila je Dunja Medić, poslovotkinja dm prodavnice u Mostaru.

„Podrškom lokalnim projektima u našim zajednicama širom BiH želimo pomoći unapređenje životnog standarda te utjecati na povećanje svijesti stanovništva o važnosti brige o okolišu i životnoj sredini. Vjerujemo kako će nakon implementacije projekta boravak u kompleksu SRC Dračevice svima, ne samo mladima već i starijim osobama koje često dovode djecu na igru, biti značajno ugodniji. Osim pozitivnog uticaja na ljude, očekujemo da će se njegovim ozelenjivanjem osigurati i prostor za život pojedinih ptica, koje će naći stanište u krošnjama  zasađenog drveća”, kazala je Dunja Medić.

Implementacija projekta podrazumijeva prethodno čišćenje i pripremanje terena za sadnju, a u samoj realizaciji sudjelovali bi članovi udruženja, pretežno mladi, kojima će aktivnosti na uređenju biti prilika za lijepo druženje, ali i da nauče više o zaštiti okoline. Završetak realizacije projekta očekuje se najkasnije u aprilu 2020. godine. 

„Naše udruženje broji 48 članova i u dosadašnjem radu na unapređenju zaštite životne sredine i prirodnih bogatstava te edukaciji građana o važnosti očuvanja prirode, aktivnosti smo realizirali vlastitim sredstvima i radom. Stoga je podrška kompanije dm na ovom projektu veliki podstrek našim članovima i bit će im dodatna motivacija za rad na terenu. Realizacija našeg projekta ‘Formiranje, razvijanje i zaštita zelene infrastrukture u SRC Dračevice’ dodatno će doprinijeti urbanizaciji ove prigradske lokacije, koja svakim danom broji sve više stanovnika“, kazao je Amar Džiho, predsjednik Udruženja „Korak naprijed“. 

Nakon Trebinja i Mostara, dm će u narednom periodu uručiti donacije za podršku u realizaciji preostala četiri ekološka projekta: „Banjalučka gradska bašta kao inspiracija za nov način života“ Udruženja građana “Gradske bašte” iz Banje Luke, projekat opštine Neum „Čišćenje neumskog podmorja”, “ Tu živim – to cijenim” od PD “Koprivnica Bugojno”, te projekta opštine Lukavac „Uređenje školskog parka u Lukavcu”.

Više informacija o dm drogerie markt d.o.o.

dm je na bosanskohercegovačkom tržištu prisutan od juna 2006. kada je otvorena prva dm prodavnica u sarajevskom naselju Dobrinja. Za trinaest godina dm se pozicionirao kao vodeća kompanija u kategoriji drogerija sa 719 zaposlenika i 75 prodavnica u 43 grada te distribucijskim centrom u Sarajevu. U poslovnoj godini 2018/19. dm je u Bosni i Hercegovini ostvario promet od 188,2 miliona KM. Asortiman dm-a obuhvata preko 14.000 proizvoda etabliranih svjetskih i domaćih proizvođača. Među dm robne marke spadaju Balea, alverde, Mivolis, trend IT UP, Denkmit, babylove, dmBio i mnoge druge. U cjelokupnom asortimanu posebno mjesto zauzimaju organska hrana, prirodna kozmetika i ekološki prihvatljivi proizvodi.

(NovaSloboda.ba)