Dr. Nermin Avdić: Više od pet stotina oboljelih sa simptomima sličnim gripi

Od početka sezone gripe, odnosno od listopada prošle godine, Zavodu za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona potvrđena su tri slučaja. Takođe, registrovana je 551 oboljela osoba sa simptomima bolesti sličnim gripi.

Kako je pojasnio direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK-a prim. dr. Nermin Avdić, bolesti slične gripi su u stvari one koje nisu provjerene i nisu identifikovane, ali su po simptomatologiji slične gripi.

Dodao je, takođe, kako nijedna od prijavljenih osoba nije vakcinisana.

“Najveći broj oboljelih su odrasli. Bolest je praćena visokom temperaturom 39 i više, bolovima u rukama i nogama, suhim kašljem, glavoboljom i malaksalošću”, kazao je dr. Avdić, napominjući kako bi se u tom slučaju obavezno trebalo javiti ljekaru.

U kasnijem stadiju bolesti, dodaje, ako dođe do komplikacija može se razviti i upala pluća. 

Preporučuje da se izbjegavaju veći skupovi, podizanje imuniteta i uzimanje vitamina C.

“Takođe,ako su osobe u dobroj fizičkoj formi, a imaju manju temperaturu, bolje da ostanu kući i ne idu ljekarima jer postoje i drugi virusi koji su, takođe, respiratorni, pa postoji mogućnost širenja i prenošenja ili dobijanja istih. Ali,  ako je temperatura visoka i imaju gore navedene simptome normalno da se trebaju konsultovati, ako ništa telefonom,  a kasnije da odu na pregled pluća”, istakao je dr. Avdić.

Takođe, preporučujw da se češće provjetravaju prostorije, te često peru ruku, najmanje 15 do 20 sekundi.

“Često se rukujemo, diramo šteke, a onda protrljamo oči, nos i tako prenosimo viruse”, pojašnjava dr. Avdić.

On je podsjetio da je na području Hercegovačko-neretvanskog kantona za sezonu 2019./2020. bilo osigurano 2 300 doza vakcina protiv gripe, ističući kako su pristigle vakcine podijeljene po domovima zdravlja i ustanovama za njegu starijih i kroničnih bolesnika.

Preporuka je bila, kaže dr. Avdić, da se vakcine prvenstveno podijele osobama starije dobi i hronične pacijente, odnosno u staračkim domovima,, jer je tamo najveća opasnost od širenja bolesti, odnosno komplikacija u oboljelih od gripe. 

(Fena)