Izbori za predsjednika HDZ-a biće 15. marta

Glavni sekretar HDZ-a Gordan Jandroković rekao je u petak da će izbori za predsjednika stranke biti 15. marta, a ako bude drugog kruga, on će biti 22. marta.

“Na tim izborima, osim predsjednika, biramo direktno i zamjenika predsjednika i četiri podpredsjednika”, rekao je Jandroković novinarima nakon sjednice Nacionalnog vijeća HDZ-a, na kojoj su glavna tema bili priprema za unutarstranačke izbore. Prije toga, na istu temu održana je i sjednica Predsjedništva HDZ-a.

Glavni sekretar HDZ-a rekao je kako bi, prema dogovoru na Predsjedništvu i Nacionalnom vijeću HDZ-a, unutarstranački izbori bili raspisani 7. februara nakon čega bi krenula procedura izbora za predsjednika, njegovog zamjenika i četiri podpredsjednika, prenosi Hina.

Takođe bi se proveli i direktniizbori za predsjednike županijskih, gradskih i opštinskih odbora i njihove podpredsjednike. Uz to, birali bi se i temeljni ogranci, gradski, opštinski i županijski odbori. Ti izbori bi bili 5. aprila, a drugi krug 19. aprila.

Sve bi završilo Saborom HDZ-a, na kome bi izabrali članove Predsjedništva te Nacionalnog odbora – novo tijelo koje zamjenjuje sadašnji Središnji odbor, rekao je Jandroković.

“To bi bilo 16. maja”, pojasnio je.

On je najavio i da će se, najvjerovatnije, početkom februara održati sjednica Nacionalnog vijeća, koje će i formalno raspisati unutarstranačke izbore.

“Čeka nas više od tri i po mjeseca kontinuiranog procesa izbora. Prvi puta u istorijiHDZ-a direktno biramo sa više kandidata predsjednika HDZ-a, zamjenika i podpredsjednike”, naglasio je Jandroković.

Očekuje da će na unutarstranačkim izborima biti puno kandidata i puno onih koji će birati, a glavni cilj je da HDZ pokaže snagu kako bi iz tog procesa otišla poruka da su i na idućim parlamentarnim izborima spremni preuzeti odgovornost za Hrvatsku.

Jandroković je, na novinarsko pitanje, pojasnio da će izbori biti raspisani 7. februara nakon čega ide proces uređivanja biračkih popisa, a kandidati moraju skupiti potpise do 15 dana prije izbora. Tako bi se oko 1. marta i znali ko su kandidati za najvažnije funkcije – predsjednika HDZ-a, njegova zamjenika i četiri podpredsjednika.

Kandidati za predsjednika i zamjenika predsjednika stranke moraju skupiti pet posto potpisa od ukupnog broja članova, a podpredsjednici tri posto. Dodao je i da će ukupni broj članova biti definisan na dan raspisivanja izbora, a on se kreće oko 210.000 članova.

Jandroković je rekao i da će na unutarstranačkim izborima moći glasati svi članovi i neće to uslovljavati plaćanjem članarine.

“Moći će se birati i kandidirati svi članovi i članice HDZ-a”, naglasio je.

Naveo je i da na Predsjedništvu HDZ-a niko nije najavio svoju kandidaturu, već su se samo definisali procedure i rokovi. Naveo je da će kandidatima biti na raspolaganju stranačke prostorije, definisaće se pravila kampanje, etički kodeks i ravnomjernu zastupljenost oba pola.

“Željeli bi da oba pola budu barem blizu po zastupljenosti u svim stranačkim tijelima”, rekao je.

Jandroković je kazao i da će pri izboru predsjednika, zamjenika, podpredsjednika i deset članova Predsjedništva težiti onim postotcima koji su definisani zakonom za izbor za Hrvatski sabor i za tijela jedinica lokalne samouprave.

(Fena)