Manifestacijom „Vincekovo“ na Buni obilježen početak rezanja vinove loze

Danas je na Buni, u organizaciji Udruženja malih vinogradara i vinara Buna održana deseta po redu kulturna manifestacija „Vincekovo Buna 2020“, koja uspješno okuplja veliki broj gostiju, ljude koji su kao i svih godina do sada prepoznali ovaj događaj kao nešto nesvakidašnje i lijepo, kao nešto što se rijetko viđa na našim prostorima.

Namjera ove kulturne manifestacije je da se svečano obilježi početak vinogradarske godine, radova u vinogradu, odnosno početak  rezanja u vinogradima na Buni i očuva tradicija uzgoja vinove loze, ali i spravljanja i kušanja vina uz domaće običaje i dobra jela.

Domaćini desete uzastopne manifestacije „Vincekovo Buna 2020“ su Jozo Pinjuh i Božo Petrović.

Manifestacija „Vincekovo Buna 2020“ započela je u vinogradu domaćina, gdje se pristupilo obredu rezanja i predaje se štapa od prošlogodišnjeg domaćina ovogodišnjem domaćinu. Štap je izrađen od trsa vinove loze samo za ovu manifestaciju, a dužnost novih domaćina je da taj štap čuvaju tokom cijele godine na vidnom mjestu u svom domaćinstvu. Upravo u tome leži i simbolika štapa da se njegovom predajom očuva tradicija uzgoja vinove loze na našim prostorima.

Običaj na Buni je takav da vinski biskup, član udruženja koji se obuče u vinskog biskupa samo za tu priliku, vrši obred škropljenja uz šaljive dosjetke od novom domaćinu, a sve je to praćeno pjesmom i svirkom, uz obavezno čašćenje prisutnih gostiju. Domaćin je orezao nekoliko grančica s trsa, orezani se trs potom obredno poškropio – “krstio” starim vinom, izvjesile su se kobasice i panceta, koji znakovito naznačuju želju za plodnošću i dobrim urodom.

(NovaSloboda.ba)