Oblačno s kišom

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo pretežno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha u 07 sati: Sokolac -9 stepeni, Banja Luka, Bjelašnica i Doboj -3, Srebrenica, Tuzla i Zenica -2, Sanski Most i Zvornik -1, Gradačac 1, Sarajevo 3, Bugojno i Ivan Sedlo 5, Livno i Široki Brijeg 6, Mostar i Trebinje 8, Grude 9, Bihać 11, Neum 13 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme. Povremeno i slabom kišom.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 6 i 11, na jugu zemlje do 14 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Opšta slika postepeno će se pogoršavati sa odmicanjem dana, izraženije u Hercegovini i na zapadu zemlje.

Promjena vremena, uz povećano naoblačenje i južno strujanje, kod osjetljivih osoba uzrokovaće poteškoće, poput glavobolje, nervoze, dekoncentracije, probleme sa snom.

Poželjno je umanjiti aktivnosti.

—–

BIHAMK

Oprez zbog magle, poledice i odrona

Magla ovog jutra smanjuje vidljivost u dolinama rijeka Bosne, Save i Sane, pa vozače na ovim dionicama pozivamo na pojačan oprez.

Niske temperature doprinose formiranju poledice, posebno u višim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima.

Upozoravamo i na učestale odrone zemlje ili kamenja i podsjećamo na obavezno posjedovanje zimske opreme.

Zbog obilježavanja godišnjice “Igmanskog marša” danas od 10,15 do 14,30 sati doći će do obustave saobraćaja na regionalnom putu Hadžići-Igman, na dionici od “Brezovače” do “Velikog polja”-Igman. Za vrijeme obustave saobraćat će se regionalnim putem preko Krupca.

Polusatne obustave saobraćaja uz 15 minutno propuštanje vozila, aktuelne su u vremenu od 07 do 16 sati, na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka, gdje se izvode sanacioni radovi. Poslije 16 sati na ovoj lokaciji saobraća se jednom trakom, naizmjenično.

U tunelu Vranduk na magistralnom putu Zenica-Nemila, tokom dana saobraća se dvosmjerno od 05 do 21 sat. U vremenu od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)