Mostarsko muftijstvo oštro reagovalo na odluke opštinskih vlasti u Stocu

Mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović  saopštenjem za javnost danas je oštro osudio diskriminirajuće odluke opštinskih vlasti u Stocu o izgradnju krstova u zaštitom pojasu Starog grada i na taj način obilježavanja površina od kulturno-istorijskog značaja. Saopštenjem je ukazano i na niz primjera potpune obespravljenosti Bošnjaka u ovom gradu.

Muftija je upozorio kako opštinska vlast u Stocu, na čelu sa dugogodišnjim načelnikom Boškovićem, u čvrstoj sprezi sa Župnim uredom sv. Ilije Proroka, Trebinjsko-mrkanske biskupije Katoličke crkve, a pod upraviteljstvom mostarsko-duvanjskog biskupa, dodjeljujući javno zemljište stolačkoj župi, nastavlja kontinuiranu praksu obilježavanja teritorije i javnog prostora od posebnog kulturno-istorijskog značaja, pod plaštom vjere, najavljujući nastavak izgradnje krstova u zaštitnom pojasu utvrđenog Starog grada  ̶  nacionalnog spomenika države Bosne i Hercegovine.

„Nastavlja se već ranije ustaljena praksa izgradnje krstova na putevima koji vode mjestima od takvog značaja ili pak visoko dominantnim uzvišenjima nad gradovima, poput mostarskog brda Hum, gdje je uzdignut tzv. ‘Jubilarni krst’, a koji ni u kojoj mjeri ne odražava poruke Drugog vatikanskog koncila o međureligijskom dijalogu i ekumenizmu“, stoji u saopštenju.

Nadalje podsjetio je javnost da stolačka vlast, na čelu sa načelnikom Boškovićem, bez ikakvog osjećaja odgovornosti i pravičnosti u odnosu prema izrazito brojnom bošnjačkom stanovništvu, koje je do 1993. godine bilo većinsko na tom području, vrši sistematsku uzurpaciju javnog prostora, krijući se iza zakonskih rješenja, koja sami donose.

Kao primjer navodena je izgradnju pastoralnog centra sa zvonikom u centru stolačke čaršije, nasuprot 500 godina stare Sultan Selimove džamije.

„Već smo se oglašavali povodom postavljanja katoličkih vjerskih simbola u dvorište Osnovne škole na Hodovu u Stocu. Nažalost, do danas mjerodavne vlasti i zainteresovane organizacije po tom pitanju nisu učinile nikakav pomak. Bezobzirna stolačka vlast već godinama opstruira i ignoriše zahtjev Islamske zajednice za iznalaženje adekvatne lokacije za mezarje. I pored toga što su u vezi s tim gorućim, a minimalnim ljudskim pravom, uključene i međunarodne organizacije i Ombudsmen za ljudska prava, rješenje se i ne nazire. Vlast u Stocu provodi politiku dvostrukih aršina, Katoličkoj crkvi omogućava izgradnju čak i u okvirima užeg pojasa nacionalnog spomenika, dok Islamskoj zajednici ne rješava niti jedan zahtjev, čak osporava i spočitava adaptaciju vjerskih objekata u Ošanićima i Uzinovićima. Poznato je da se radi o džamijama, koje imaju višestoljetnu istoriju“, navodi se u saopštenju.

I ove najnovije odluke opštinske vlasti, koje idu u prilog interesima samo jednog naroda i jedne religijske zajednice u Stocu, kako je navedeno u saopštenju, nimalo ne doprinose izgradnji međuetničkog i međuvjerskog povjerenja.

„Naprotiv, najava izgradnje križnog puta na putu prema stolačkom Starom gradu kamen je smutnje i narušavanja solidno dostignutog međugrađanskog povjerenja u Stocu i Hercegovini, a nije kamen susreta,kome težimo i na čemu istrajno i iskreno Islamska zajednica u Hercegovini predano radi“, poručio je muftija.

(NovaSloboda.ba)