Slovenski premijer Šarec podnio ostavku

Slovenski premijer Marjan Šarec u ponedeljak je izjavio da će parlamentu već danas uputiti svoju ostavku i da je najbolje da se što prije održe izvanredni parlamentarni izbori.

“Još danas ću svoju izjavu o ostavci poslati u parlament i najbolje je da idemo na prijevremene parlamentarne izbore”, kazao je Šarec na vanrednoj  konferenciji za novinare u sjedištu vlade u Ljubljani, dodavši da njegova manjinska vlada u sadašnjoj situaciji nije u stanju provesti potrebne reforme.

“S ovim sastavom parlamenta i s ovom koalicijom ne mogu ispuniti očekivanja ljudi, ali bi to mogao nakon izbora”, kazao je Šarec.

U ponedeljak je prije Šareca ostavku ponudio ministar finansija Andrej Bertoncelj, zbog neslaganja s Šarecom oko zakona o ukidanju dopunskog zdravstvenog osiguranja, o kome je parlament trebao glasati u srijedu.

Šarecova ostavka automatski znači i ostavku sadašnje vlade, a alternativa novim izborima je moguće traženje nove većine u parlamentu, odnosno novog mandatara prelazne vlade.

Šarec je kazao da bi nabolje rješenje, ipak, bili izvanredni izbori, te dodao da je dogovorio da bi na njima njegova Lista Marjana Šareca (LMŠ) mogla nastupiti u koaliciji sa Strankom modernog centra (SMC), sadašnjeg ministra za privredu Zdravka Počivalšeka.

“Svjestan sam da će sada djelovati politička kuhinja kako bi se oblikovala nova prelazna vlada, ali mislim da bi bilo najbolje i najpoštenije da idemo na izbore i da ljudi kažu da li mi vjeruju”, kazao je Šarec, prenosi Hina.

Na redovnim izborima 2018. godine, Lista Marjana Šareca (LMŠ) osvojila je 13 mjesta u 90. očlanom parlamentu, dvostruko manje od Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše, ali je Šarec dobio mandat za sastav vlade budući da Janša nije uspio okupiti svoju parlamentarnu većinu.

Šarecova stranka u koaliciju je ušla sa Strankom modernog centra (SMC), Socijalnim demokratima (SD), Demokratskom strankom penzionera (DESUS) i Strankom Alemke Bratušek (SAB) i okupila 43 zastupnika u parlamentu, što je manje od potrebne većine od 46 poslanika.

Podršku u vladinim zakonskim projektima pružala joj je opoziciona stranka Ljevica (L), ali je ona prekinula saradnju s vladom prije tri mjeseca, zbog neslaganja oko socijalne politike. Od tada su počeli problemi za Šareca, koji je preživljavao uz pomoć provizornih dogovora s nekim dijelovima opozicije, naprimjer s Jelinčićevom Slovenskom nacionalnom strankom (SNS).

(Fena)