U Mostaru obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, glavna savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina i savjetnik za odnose s javnošću Miroslav Landeka, zajedno sa predstavnicom Židovske zajednice Mostar Sarom Romano Vujinović, u ponedeljak su, u ime Grada Mostara, položili vijenac na židovskom groblju “Sutina”.

 U Bosni i Hercegovini u Drugom svjetskom ratu od 15 hiljada Židova njih 12 hiljada stradalo je u brojnim koncentracionim logorima širom zemalja bivše države.

Glavna skupština Ujedinjenih nacija donijela je odluku da se 27. januar, na dan oslobođenja koncentracionog logora Auschwitz, obilježava kao Dan sjećanja na žrtve holokausta.

Odlukom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine od 16. januara 2007. godine, 27. januar se u BiH obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

Vlasti nacističke Njemačke otvorile su logor 1940. godine, nekoliko mjeseci nakon invazije na Poljsku. To je mjesto najvećeg židovskog stradanja. Smatra se da je u Auschwitzu ubijeno milion Židova, 75.000 Poljaka, 21.000 Roma, 15.000 vojnika Crvene armije. Prema podacima iz različitih izvora, ukupan broj stradalih Židova u Drugom svjetskom ratu kreće se  od 4.194.000 do 5.820.960, navodi se u saopštenju iz Ureda za odnose s javmnošću Gradske uprave Mostar.

(NovaSloboda.ba)