Četiri republikanska senatora će glasati da se Boltonu dozvoli svjedočenje

Republikanci u Senatu pod pritiskom su u ponedeljak da dopuste svjedočenje Johna Boltona, jer se pojavio novi dokaz u procesu opoziva američkog predsjednika koji bi trebao pokazati drukčiju verzije od one na kojoj insistira Donald Trump.

Republikanski senator Mitt Romney, ponekad kritičan prema Trumpu, rekao je kako su izgledi sve veći da će četiri senatora iz njihove stranke glasati za to da se Boltonu, bivšem Trumpovom savjetniku za nacionalnu bezbjednost, dopusti svjedočenje.

Ako bi se takav scenarij ostvario, opozicioni demokrati, manjinski u Senatu, dobili bi potreban broj glasova da pozovu Boltona na saslušanje.

Republikanci su do sad odbijali saslušanje svjedoka ili uvođenje novih dokaza, nastojeći zaštititi predsjednika Trumpa, protiv koga se u Senatu vodi postupak opoziva.

New York Times je citirao neobjavljeni rukopis Boltona, koji je rekao da mu je Trump rekao da želi zamrznuti bezbjedonosnu pomoć Ukrajini dok njeni dužnosnici ne pomognu istražiti demokrate, uključujući Joea Bidena, bivšeg podpredsjednika SAD-a i jednog od kandidata koji traže demokratsku predsjedničku nominaciju 2020. godine.

“Mislim da je sve vjerovatnije da će se i drugi republikanci pridružiti onima koji misle da bismo se trebali čuti s Johnom Boltonom”, rekao je Romney novinarima na pitanje mogu li četvorica republikanaca razbiti redove kako bi podržali demokrate u pozivu za svjedoke suđenja, prenosi Reuters.

(Fena)