Džaferović: Ljudska i civilizacijska je obaveza zauvijek pamtiti žrtve holokausta

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, zajedno sa suverenima i šefovima država i vlada iz 50 zemalja svijeta, pridružio se juče dvije stotine preživjelih žrtava nacističkog logora Auschwitz – Birkenau, na komemoraciji u povodu 75. godišnjice oslobođenja ovog logora smrti u Poljskoj.

„Naša ljudska i civilizacijska obaveza da zauvijek pamtimo žrtve holokausta, najvećeg zločina u prošlom vijeku, i da ih se sjećamo s posebnim pijetetom. Zločin koji su počinili Hitlerovi nacisti mora zauvijek ostati u kolektivnom sjećanju ljudskog roda. Istovremeno, naša je obaveza   odlučno se suprotstaviti ideologijama zla, koje su spremne iskorijeniti cijeli jedan narod, kao i onima koji te zločine negiraju ili relativiziraju. Nažalost, stradanje židovskog naroda u Drugom svjetskom ratu očigledno nije bilo dovoljna opomena nekim ljudima i politikama da se slična zla ne smiju više nikada ponoviti. Svjedočili smo tome u Bosni i Hercegovini pedeset godina poslije, gdje je nad bošnjačkim narodom počinjen genocid. Zato smo danas, snažnije nego ikad, dužni suprotstaviti se antisemitizmu, politikama podjela, jačanju desničarskih populističkih pokreta u Evropi i svijetu i svakoj drugoj vrsti ekstremizma“, navodi se u izjavi koju je ovom prilikom dao član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. 

Glavna komemoracija u povodu 75. godišnjice oslobođenja logora je održana ispred  „vrata smrti“ bivšeg logora, gdje se govorom dobrodošlice prisutnim obratio poljski predsjednik Andrzej Duda. Potom je slijedilo glavno obraćanje predstavnika preživjelih žrtava, predstavnika organizacije „Stupovi sjećanja“ i Piotra Cywińskog, direktora Memorijalnog centra „Auschwitz“. Nakon govora. slijedila je ekumenska molitva za spomen na ubijenih milion i 300.000 ljudi, od kojih je jedan milion Židova.

Na kraju glavne ceremonije, organizovano je paljenje svijeća ispred ploča Memorijalnog centra i Glavnog spomenika, gdje je i šef bh. delegeacije odao počast brojnim žrtvama.

V. P.

(NovaSloboda.ba)