MORH: Poginuo bojnik HRV-a Klarin, za natporučnikom Baturinom se traga

U tragičnoj nesreći pada helikoptera Kiowa Warrior u ponedeljak u more Zlarinskog kanala kod Zablaća, smrtno je stradao pilot Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva bojnik Marin Klarin, dok se za drugim članom posade, pilotom, natporučnikom Tomislavom Baturinom i dalje intenzivno traga, saopštio je MORH.

Podpredsjednik hrvatske Vlade i hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog štaba OS RH general zbora Mirko Šundov i komandant Hrvatskog ratnog vaudhoplovstva brigadni general Michael Križanec tokom poslijepodneva posjetili su pordoice stradalih pilota HRZ-a i izrazili saučešće porodici Klarin, javlja Hina.

Bojnik Marin Klarin, pilot helikoptera Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva rođen je 1977. godine u Zadru. Bio je pripadnik Hrvatskog ratnog vaduholovstva od 2000. godine, a tokom svoje karijere u Hrvatskoj vojsci obavljao je niz odgovornih dužnosti.

Za uspješno izvršavanje zadataka, bojnik Klarin ocjenjivan je najboljim ocjenama, a za ostvarene rezultate nagrađivan je i pohvaljivan više puta od strane ministra odbrane, načelnika Glavnog štaba Oružanih snaga RH i komandanta Hrvatskog ratnog vaudhoplovstva.

Pilot helikoptera za kojim se traga, natporučnik Tomislav Baturina, takođe je pripadnik 393. Eskadrile helikoptera 93. krila HRV-a, a za svoj rad ocjenjivan je najboljim ocjenama, te je nekoliko puta nagrađivan i pohvaljen.

Za natporučnikom Baturinom i dalje je u toku intenzivna akcija traganja, u koju su uključeni dva broda i autonomno podvodno vozilo Remus Hrvatske ratne mornarice, te operativne službe Ministarstva unutrašnjih poslova i spasilački brod iz sastava Lučke kapetanije Šibenik.

Podpredsjednik Vlade i ministar odbrane Damir Krstičević formirao je Komisiju na čelu s glavnim vojnim vazduhoplovnim istražiocem s ciljem utvrđivanja okolnosti nastanka ove tragične nesreće.

Ministarstvo obrane i vojni vrh na konferenciji za novinare poslijepodne u Zemuniku naveli su da za sada nije utvrđen razlog pada vojnog helikoptera u more u Zlarinskom kanalu u kojem je poginuo jedan pilot, a drugi nestao. Dok se ne utvrdi uzrok nesreće obustavljen je let svih helikoptera Kiowa Warrior.

Letačka aktivnost u paru na prostoru Zablaća i otoka Zlarina započela je u 10,30 sati, a pad jednog helikoptera dogodio se oko 11 sati.

(Fena)