Obilježena 26. godišnjica stradanja italijanskih novinara u Mostaru

U povodu 26. godišnjice stradanja trojice novinara italijanske državne televizije RAI Marca Luchetta, Daria D’Angela i Alessandra Ota, koji su poginuli 28. januara 1994. godine u Mostaru u eksploziji granate, u utorak je položeno cvijeće na mjestu njihove pogibije.

Polaganju cvijeća i odavanju počasti prisustvovali su ambasador Italije u BiH Nicola Minasi, predstavnici Grada Mostara, Misije OSCE-a u BiH, Dnevnog centra “Kuća otvorenog srca” i štićenici Dječijeg doma Mostar.

Govoreći o tom tragičnom događaju, ambasador Minasi podsjetio je kako su stradali novinari došli u Mostar za vrijeme rata kako bi pokazali svijetu šta se dešava u Mostaru, posebno djeci Mostara.

“Obilježavamo godišnjicu smrti naših italijanskih novinara, ali, takođe, želimo odati počast svim nevinim žrtvama rata. Čovječanstvo je prva žrtva rata i ove godine kada je 25. godišnjica genocida u Srebrenici i Daytonskog sporazuma moramo odati počast svim nevinim žrtvama bez obzira na “njihove strane”, kazao je Minasi.

Ocijenio je i kako je u svemu najvažnije djelovati na zaštiti mira.

“Želimo biti zaštitnici mira u društvu i da djelujemo zajedno u zaštiti mira na putu u Evropsku uniju”, poručio je Minasi.

Predsjednica Dnevnog centra “Kuća otvorenog srca“ iz Mostara Sadeta Sefić istakla je kako od 2007. godine mjesto pogibije italijanskih novinara posjećuju brojni studenti i srednjoškolci iz cijele Italije.

“Ovo mjesto je do sada posjetilo više hiljada djece i omladine. Oni su danas zreli ljudi i sada dolaze sa svojim porodicama”, kazala je Sefić.

Obilježavanju godišnjice prisustvovali su predstavnici iz kulturnog, javnog i političkog života Mostara, kao i brojni građani.

Novinari RAI-ja poginuli su 28. siječnja 1994. ispred zgrade u ulici Braće Fejića u eksploziji granate, koja je ispaljena iz zapadnog dijela grada.

(Fena)