Opozicija Zaimoviću dala rok od 48 sati da zakaže tematsku sjednicu o zdravstvu

Predsjednici opozicionih klubova u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH danas su na press konferenciji dali rok od 48 sati da predsjedavajući doma Mirsad Zaimović ponovo zakaže tematsku sjednicu posvećenu aktuelnim pitanja u zdravstvu.

Ukoliko predsjedavajući to ne uradi, poslanici SDP-a, Naše stranke, Naroda i pravde, Nezavisnog bloka, A-SDA i PDA će prema Poslovniku sa stručnim službama zakazati sjednicu. 

“Ova sjednica je otkazana zato što federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić nije u stanju od kantonalnih ministarstava da pokupi sve potrebne relevantne informacije u vezi prve tačke dnevnog reda, koju mi nismo ni tražili. Mi zahtijevamo održavanje ove sjednice, kako bi se razmotrilo stanje na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Ima puno problema na KCUS-u, a ne sjećam se kao poslanik da je išta u vezi ovog centra bilo na sjednici Parlamenta. Poznato je da je Federacija osnivač, pored ostalih, KCUS-a i jedan od najvećih finansijera”,rekao je predsjednik Kluba SDP-a BiH Damir Mašić.

Nakon pres-s konferencije predsjedavajući Mirsad Zaimović rekao je da poslanici opozicije ne mogu zakazati sjednicu, jer je on to već uradio, te je potvrdio da je sjednica samo prolongirana.

“Oni mogu praviti političke predstave na nekom drugom nivou. Ali, u okviru sjednice mislim da nemaju poslovničko pravo da to urade. Dakle, raspravljaćemo o stanju u zdravstvu, u svim kliničkim centrima i zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH, te kada se steknu uslovi da svi poslanici koji budu učestvovali u raspravi imaju materijal na bazi koga će imati interes da učestvuju, sjednica će biti zakazana”, rekao je Zaimović.

Poručio je da je sjednica odgođena, a ne da je „odbijeno da se ona održi“.

Federalno ministarstvo zdravstva predložilo je prolongiranje sjednice, jer nije u stanju prikupiti i dostaviti tražene informacije, budući da se svi izvještaji o radu zdravstvenih ustanova i zavoda zdravstvenog osiguranja za 2019. godinu usvajaju do kraja februara.

Novi termin biće utvrđen nakon što Vlada FBiH i Federalno ministarstvo zdravstva dostave sve materijale relevantne za raspravu.

(Fena)