Salkić: Skandalozna fotografija učenika srpske nacionalnost u Srebrenici

Podpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić izjavio danas da je skandalozna fotografija učenika srpske nacionalnosti u Prvoj osnovnoj školi u Srebrenici, na kojoj, nakon proslave slave Sveti Sava, veličaju četnike.

“To je odraz stanja i ambijenta u kojem djeca Bošnjaka u ovom gradu, ali i u drugim gradovima u ovom entitetu žive i pohađaju nastavu”, saopšteno je iz Salkićevog kabineta.

Istakao je da ovakve fotografije nisu plod dječije mašte, nego da su odraz promišljanja i stavova njihovih porodica, Srpske pravoslavne crkve, medija i onoga što im nudi vlast u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

“Obrazovni proces i škole su pravoslavizovane i one imaju za cilj da se stvore i na ovim načelima obrazuju nove generacije, koje će biti ubijeđene da je osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić srpski heroj, a da u Srebrenici nije počinjen genocid nad bosanskim muslimanima Bošnjacima, niti da su Srbi počinili druge teške zločine”, upozorio je.

Slika ovih učenika govori više od hiljadu riječi i ona svima nama poručuje da je, kako je dodao, krajnje vrijeme da se preduzmu konkretni i drastični koraci protiv onoga što se danas nudi u obrazovnom procesu u ovom entitetu.

On ističe da to to još jedna jasna poruka OHR-u, OSCE-u i drugim međunarodnim organizacijama i institucijama „da obustave saradnju i prestanu davati bilo kakvu podršku projektima u obrazovanju ovog entiteta, sve dok se obrazovna politika i pristup istini i pravdi ne promijeni, te dok se ne uspostave standardi po kojima će sva djeca biti jednako tretirana i imati ista prava“.

“Nastavak obilježavanja slave Sveti Sava u školama u ovom entitetu u budućnosti samo će produbljivati međuetnički jaz i zbog toga to obilježavanje mora prestati, a na to ukazuju i fotografije iz Prve osnovne škole u Srebrenici. Ove slike su još jedan od argumenata na strani potrebe donošenja ili nametanja zakona o zabrani negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca. Što se prije zakon donese i počne snažno implementirati, veće su šanse za ozdravljenje i otrežnjenje onih koji žive u mitovima i zabludama”, ukazao je entitetski podpredsjednik.

Konstantno tolerisanje incidenata, provokacija i raspirivanja mržnje, počev od provokacija u Potočarima i Bratuncu tokom Badnje večeri, lijepljenja slika ratnog zločinca Mladića, pa do veličanja četnika, poraz su, kako je dodao, civilizovanog svijeta, ali i vjetar u leđa drugim potencijalnim počiniocima.

Dodao je i da je u Evropi i civilizovanom svijetu nezamislivo da se u gradu u kome je počinjen genocid, veličaju i slave počinioci genocida i na najgrublji način vrijeđaju žrtve genocida i njihovi potomci.

“U konačnici, mi da živimo u normalnom sistemu i društvu, utemeljnom na civilizacijskim vrijednostima i sa odgovornim ljudima na čelu institucija, direktor škole u Srebrenici i resorni entitetski ministar već bi podnijeli ostavku iz moralnih razloga zvog ovakvih dešavanja u školi. Naravno, teško je očekivati da se to desi, jer ta djeca su i odgojena po planu i programu koga kreira Ministarstvo, a provode direktori škola”, kazao je podpredsjednik Salkić.

(Fena)