Horvatinčić umjesto u zatvor otišao na operaciju u inostranstvo

Preduzetnik Tomo Horvatinčić, kome je u srijedu na zagrebačkom Županijskom sudu trebao biti određen termin odsluženja zatvorske kazne zbog izazivanja pomorske nesreće, otišao je u inostranstvo na hitan operativni zahvat, izvijestila je njegova firma.

U saopštenju Hoto grupe ističe se da će Horvatinčić, usljed naglog pogoršanja zdravstvenog stanja prouzrokovanog karcinomom želuca, u četvrtak biti podvrgnut hitnom operativnom zahvatu.

“Zbog njegove složenosti, a sukladno uputstvima ljekara Horvatinčića, isti će biti obavljen u specijalizovanoj klinici za tumore u inostranstvu.

Svu relevantnu dokumentaciju o ovome advokati Horvatinčića predali su u sudski spis Županijskog suda u Zagrebu, uz prijedlog za odgađanje izvršenja.

Po okončanju postoperativnog oporavka i odobrenju njegovih ljekaraa, Tomo Horvatinčić postupitće prema daljnjim odlukama Županijskog suda u Zagrebu vezano uz izvršenju kazne”, stoji u saopštenju, koje je, u ime Hoto grupe, potpisao Krešimir Horvatinčić.

Tomislav Horvatinčić u srijedu je trebao dobiti termin kada se treba javiti na izdržavanje zatvorske kazne za izazivanje pomorske nesreće, u kojoj je 2011. godinui poginuo italijanski bračni par Francesco i Marinelda Patella Salpietro, a zbog čega ga je Opštinski sud u Šibeniku u decembru pravosnažno osudio na četiri godine i 10 mjeseci zatvora.

Protiv Horvatinčića su se prije toga vodila tri sudska postupka. Prva dva vodila je sutkinja Opštinskog suda u Šibeniku Maja Šupe, koja ga je 2015. godine osudila na uslovnu kaznu, a na ponovljenom suđenju 2017. godine oslobodila krivice zbog navodne sinkope.

Trećom presudom iz amrta prošle godine, Horvatinčić je nepravosnažno proglašen krivim i osuđen na četiri godine i deset mjeseci zatvora, koliko je u konačnici iznosila i pravosnažna presuda, prenosi Hina.

(Fena)