SIPA na području Bratunca i Sarajeva lišila slobode tri lica zbog krijumčarenja ljudi

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) juče su na području Bratunca, lišili slobode dva lica zbog postojanja osnovane sumnje da su počinila krivično djelo iz člana 189a. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine organiziovanje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata i spriječili krijumčarenje sedam državljana Iraka, od kojih je troje djece, saopšteno je iz SIPA-e.

Prilikom realizacije ovih aktivnosti policijski službenici SIPA-e, privremeno su oduzeli dva putnička motorna vozila, više mobilnih telefona i druge predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku

Provodeću drugu operativnu akciju u okviru predmeta kodnog naziva “Maroko”, policijski službenici SIPA-e, juče su na području Sarajeva, pretresli jedan stambeni objekat i lišili slobode jedno lice zbog postojanja osnovane sumnje da je počinilo krivično djelo iz člana 189a. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine organiziovanje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata i krivično djelo iz člana 241. ometanje rada pravosuđa istog zakona. 

Osumnjičeno lice privedeno je u prostorije SIPA-e i nad njim se vrši kriminalistička obrada, nakon čega će u zakonskom roku biti predato u dalju nadležnost Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Ove aktivnosti provodene su po naredbama Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Suda Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Obavještajno-bezbjednosnom agencijom BiH, Službom za poslove sa strancima i MUP-om Kantona Sarajevo.

M. N.

(NovaSloboda.ba)