Nekada skandal, danas normalno

U januaru 1990. godine, čulo se čuveno chin-chin na njemačkoj televiziji!

RTL je prije 30 godina pisao istoriju televizije sa show programom „Tutti Frutti“ i golim grudima. Međutim, danas, televizijski ekran često otkriva još više.

U to vrijeme, RTL je imao samo šest godina, a Njemačka je bila u uzbudljivoj fazi između pada Berlinskog zida i ponovnog ujedinjenja. U to vrijeme, mnogi građani DDR-a su uživali u novoj slobodi i smatrali da je erotsko i porno tržište Zapada uzbudljivo.

Ako se neko malo bolje sjeća televizijskih sloboda, koje smo toga vremena, takođe, mogli gledati i kod nas, ponedeljkom uveče, smo uživajući u tim novoprodošlim „slobodama“, mogli čuti to isto chin-chin.

RTL je pogodio duh vremena sa prvim, takozvanom njemačkom striptiz show programom. A istovremeno je program dobio nadimak “Tittensender”, „Program sisa“…

Emisija “Tutti Frutti” prvi put je prikazana na televiziji prije tačno 30 godina. Emisiju je moderirao Hugo Egon Balder, tada star 39 godina.

U toku programa, kandidati „Tutti Frutti“ imali su mogućnost da dovedu mlade žene iz takozvanog Cin-Cin baleta. One su preko bradavica na grudima lijepile različite voćne plodove, poput trešanja, jagoda i limuna. U emisiji se radilo o pitanjima i odgovorima. Na tačan odgovor kandidat je imao mogućnost da izabere djevojku, koja bi otkrivala grudi, a ako su odgovori bili pogrešni, čak su se i kandidati morali skidati do donjeg rublja.

“Tutti Frutti” (zasnovan na italijanskom modelu “Colpo Grosso”) zasigurno je jedan od (prljavih) klasika njemačke TV danas. Gotovo 100 epizoda između 1990. i 1992. godine ušlo je u kolektivno pamćenje. A skoro da se niko više ni ne sjeća pokušaja, da se isti show ponovo pokrene krajem 2016. godine. Bez ikakvog interesa i zanimanja. Druga vremena…

Prije tri decenije, predstava sa golim grudima oduševila je mnoge, pa čak i one koji nikad nisu gledali RTL, ili su se barem pretvarali da to ne čine.

Sedamdeseih godina prošlog vijeka, gole grudi Ingrid Steeger u komičnom formatu “Klimbim” već su izazvale senzaciju, a isto tako i osamdesetih Corinna Drews, sa golim grudima, u satiričnom ismijavanju po nazivom  “Kir Royal”.

Danas postoji puno formata koji su mnogo eksplicitniji i, na neki način, ravnopravniji. Budući da su serije i emisije iz 1970.ih, 1980.ih i 1990.ih prvenstveno poslužile idejama heteroseksualnih muškaraca, one su, istovremeno, degradirale mlade žene u objekte za zabavu.

Hamburška medijska naučnica Joan Bleicher klasifikovala je golotinju na njemačkoj televiziji: “Po mom mišljenju,” Tutti Frutti “je tada bila jedna ciljana provokacija od strane RTL-a, kako bi privukla više pažnje za svoju programsku ponudu.

Jedno je jasno: vremena su se više nego promijenila.

Bivša tabu zabava postala je programska stvarnost na televiziji.

(express)

Lj. G.

(NovaSloboda.ba)