Slovenski vojni instruktori opet u Iraku

Slovenija je obnovila prisutnost svojih vojnika u okviru koalicionih snaga u Iraku, iz koje su bili vraćeni u domovinu nakon napada Irana na bazu u Erbilu 8. januara, gdje su tada bili smješteni.

“Slovenski vojni instruktori već su se vratili u misiju Nepokolebljiva odlučnost u Iraku. Šest slovenskih vojnika nalazi se na području djelovanja u sjevernom dijelu Iraka, gdje će u idućim danima početi s obučavanjem iračkih bezbjedonosnih snaga”, saopštila je Slovenska vojska, prenose slovenski mediji.

Jednostrano povlačenje slovenskog kontingenta koji je djelovao u sklopu multinacionalnih savezničkih snaga na području koje kontrolišu Kurdi, i to mjesec dana prije završetka njihovog rotacijskog ciklusa, izazvao je svojevremeno žestoke kritike političke opozicije u Ljubljani.

Ona je tvrdila da je evakuacija bila nepotrebna i štetila reputaciji Slovenije među saveznicima koji su uprkos iranskom napadu ostali u Iraku, prenosi Hina.

Bilo je i kritika u slovenskim političkim strukturama, pa i neslaganja u samom vrhu, a premijer Marjan Šarec je krivicu za nekoordinaciju svalio na ministra odbrane Karla Erjaveca, te priznao da je o odluci povlačenja snaga iz Iraka, što su je donijeli  ministar odbrane i predsjednik države Borut Pahor, bio obaviješten tek naknadno.

(Fena)