Ambasadorica Švicarske podržala demonstrante koji traže zatvaranje deponije Uborak

Ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer posjetila je građane, koji već mjesecima protestuju ispred odlagališta komunalnog otpada na Uborku kod Mostara.

“Došla sam na licu mjesta vidjeti u kakvoj životnoj sredini živite i za što se borite. Zgrožena sam situacijom na terenu, ali i nedostatkom konkretnih mjera koje su nadležna tijela trebala preduzeti na rješavanju ovog velikog problema, koji negativno utiče na zdravlje velikog broja ljudi”, izjavila je tom prilikom švicarska ambasadorica.

U ime građanske inicijative “Jer nas se tiče”, obratio se Nijaz Hodžić, koji je ponovio kako građani neće odustati od zahtjeva da se postojeće odlagalište sanira i da se pronađe nova lokacija za deponiranje otpada.

“Ovo nije lokalni problem, iako deponija najviše utiče na naše zdravlje, nego međunarodni. Nefiltrirane otpadne vode iz deponija ulijevaju se u rijeku Neretvu i završavaju u Jadranskom moru. To znači da ova deponija, koja sada radi bez ijedne dozvole, negativno utiče na poljoprivrednike doline Neretve, sve do njenog ušća u Hrvatskoj. Ljudi su sve svjesniji zagađenja i njihovi proizvodi sve teže nalaze kupca”, ustvrdio je Hodžić.

Ambasadorica Rauber Saxer posjetila je i izložbu dječjih radova na temu zagađenja okoline, na kojoj se moglo vidjeti da su i djeca svjesna stanja u kome se nalaze, te su umjesto cvijeća i listova na granama naslikali plastične vrećice, saopšteno je iz inicijative “Jer nas se tiče”.

“Bosna i Hercegovina je prekrasna zemlja, bogata prirodnim ljepotama i svi trebamo raditi na njihovom očuvanju. Problem s kojim se suočavate je ozbiljan i zahtijeva angažman svih nadležnih da bi se riješio na ispravan način i u razumnom roku”, kazala je ambasadorica.

Naglasila je kako će lično angažovati i insistirati da se nadležni počnu odgovorno ponašati i izvršavati svoje obaveze prema građanima.

“Ovo je još jedan od dokaza zašto Mostar treba izbore i to što prije. Građani imaju pravo na zdrav život i okolinu i ja ih u tome podržavam”, poručila je Rauber Saxer.

(Fena)