Borrell: Priznanje nezavisnosti Kosova individualni stav svake članice

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell, tokom razgovora u Prištini s kosovskim predsjednikom Hashimom Thacijem, prenio je da je priznanje nezavisnosti Kosova individualni stav svake države članice Unije.

On je kazao kako je došao u Prištinu kako bi ponudio saradnju Europske unije i povjerenje u Bruxelles u nadi da će ostvariti dobru saradnju u budućnosti, prenijela je Radiotelevizija Srbije.

Dodao je kako EU nije kompletna bez Balkana i da jer prioritet okončanje konflikata, što znači bezbjednosti stabilnost za sve, a što je i interes EU.

Kosovski predsjednik Hashim Thaci je istakao da je jedinstvo Evropske unije i SAD ključ za postizanje konačnog sporazuma Beograda i Prištine.

Borrell, međutim, ima drugačije mišljenje.

“Postoji pet evropskih zemalja koje ne prepoznaju Kosovo i moj zadatak nije da ih ubijedim da ga priznaju. EU prepoznaje Kosovo, a ja predstavljam EU, a ne jednu zemlju i ponašam se kao predstavnik Unije”, poručio je Borrell.

Prema njegovim riječima, ono što EU vidi i prepoznaje jeste odnos između Beograda i Prištine, koji mogu da riješe samo te dvije strane.

Hashim Thaci se zauzeo za što brže ukidanje viza za građane Kosova. Borrell je na to rekao da što se Evropske komisije tiče, u Prištini su ispunili sve tehničke uslove za odobrenje vizne liberalizacije.

(Fena)