Merkel: Brexit je “duboki rez” za Evropu

Brexit je “duboki rez” za Njemačku i cijelu Evropu, ocijenila je u petak njemačka kancelarka Angela Merkel i dodala da očekuje “intenzivne” pregovore o budućem odnosu s Velikom Britanijom.

“Njemačka želi ostati blizak partner i prijatelj Velike Britanije”, rekla je u videoporuci objavljenoj samo nekoliko sati prije izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

Istovremeno je naglasila da će Evropa braniti svoje interese, posebno integritet jedinstvenog evropskog tržišta, u teškim pregovorima koji će uslijediti ove godine radi definisanja budućeg trgovinskog odnosa između bloka preostalih 27 zemalja i Londona, prenosi Al Jazeera Balkans.

Naglasila je da će ti pregovori obilježiti ovu godinu, te da očekuje intenzivne pregovore, uputivši upozorenje Britancima.

“Što će se Britanci više udaljavati od uslova jedinstvenog tržišta, više će se mijenjati naši budući odnosi”, rekla je.

“Evropska unija garantuje nam jak glas u svijetu koji se neprestano mijenja i odlučni smo nastaviti uspješnu priču Evrope s preostalih 26 zemalja”, naglasio je njen glasnogovornik Steffen Seibert na konferenciji za novinare.

Velika Britanija u petak je postala prva zemlja koja napušta EU.

Taj odlazak obilježava početak druge faze složenih pregovora o vezama Londona i Brisela nakon prelaznog period do 31. decembra, ali i između Londona i drugih zemalja, poput SAD.

(Fena)