Izglasan opoziv načelnice Drvara Dušice Runić

Većinom glasova prisutnih vijećnika na sjednici Opštinskog vijeća Drvara, u subotu je izglasan opoziv opštinske načelnice Dušice Runić (SNSD).

Za opoziv načelnice glasalo je 9 vijećnika SNS-a, PDP-a, SP-a, DNS-a i HDZ-a 1990, a sjednicu su bojkotovali vijećnici HDZ-a BiH i SNSD-a.

U izjavi za Fenu, predsjednica Opštinskog vijeća Drvar Jasna Pećanac (Socijalistička partija) kao razloge opoziva načelnice navela je kršenje odredbi statuta opštine, nepoštovanje i neprovođenje odluka Opštinskog vijeća, opstrukciju i blokadu rada Opštinskog vijeća Drvar, nepoštivanje odredbi Zakona o budžetima FBiH, nesavjesno i samovoljno trošenje budžetskih sredstava, te nezakonit prijem osoba u radni odnos u opštinskim službama.

Runić je u izjavi za lokalne medije ustvrdila kako je sjednica Opštinskog vijeća Drvara održana bez utvrđenog kvoruma za rad i da su prekršene odredbe Poslovnik o radu Opštinskog vijeća.

Smjena vlasti u Drvaru krenula je u decembru prošle godine, kada je nova većina smijenila dotadašnjeg predsjednik Opštinskog vijeća Milan Kunić iz SNSD-a i njegovog zamjenika Stjepu Vukančića iz HDZ-a BiH, a na njihova mjesta imenovani su Jasna Pećanac i Berislav Bošnjak iz HDZ-a 1990.

(Fena)