Kurti i Mustafa postigli sporazum za formiranje vlade Kosova

Lideri prokreta Samoopredjeljenje i Demokratskog saveza Kosova (DSK), Aljbin Kurti i Isa Mustafa, danas su objavili da su potpisali sporazum o koaliciji za formiranje novih institucija Kosova, proizišlih iz prijevremenih parlamentarnih izbora održanih 6. oktobara 2019. godine.

Kurti i Mustava objavili su da će nova Vlada Kosova imati 15 ministarstava, po šest ministara će biti iz ove dvije stranke, a tri ministra  iz redova pripadnika manjinskih zajednica.

Aktuelni predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca podnijeće ostavku i na to mjesto će biti izabrana poslanica DSK Vjosa Osmani.

Predsjedništvo Skupštine je za ponedeljak zakazalo sjednicu, na kojoj će biti izglasana nova Vlada Kosova, jer su dvije stranke, uz podršku stranaka manjine, obezbijedile dovoljan broj glasova da ona bude izabrana.

Tim sporazumom je okončana blokada koja je trajala više od dva mjeseca, zahtjevima DSK da dobije j predsednika skupštine i da 2021. godine godine predloži predsjednika Kosova.

Kurti i Mustafa nisu objavili prijedloge za kadrovska rješenja u Vladi Kosova.

Tokom dana će se održati sjednice glavnog odbora obe stranke, na kojima treba da se verifikuje sporazum koji su dvojica lidera postigli.

(Beta)