Pojačane kontrole pekara i slastičara u BiH

Inspektori Uprave za indirektno oporezivanje započeće 18. februara 2020. godine pojačane kontrole aktivnosti obveznika koji se bave proizvodnjom hljeba, svježih peciva i kolača, te ostalih srodnih proizvoda.

Proizvodnja pekarskih proizvoda je djelatnost koja obuhvata proizvodnju hljeba, svježih i trajnih peciva, slastičarskih proizvoda, keksa i ostalih pekarskih proizvoda. Djelatnost pekarske proizvodnje ima svoje specifičnosti, a Uprava za indirektno oporezivanje je prepoznala pojavu stalnog širenja i rasprostranjenosti ove djelatnosti, čime se povećava i mogućnost neevidentiranja obračuna proizvodnje, što sve dovodi i do neprikazivanja stvarne realizacije.

Shodno tome, iz UIO obavještavaju porezne obveznike, koji imaju prijavljenu šifru djelatnosti:

10.71 – proizvodnja kruha, svježih peciva i kolača i

10.89 – proizvodnja ostalih prehrambenih proizvoda,

da će kontrolne organizacione jedinice Uprave za indirektno oporezivanje provesti pojačane kontrolne aktivnosti obveznika na cijelom području Bosne i Hercegovine. Kontrolne aktivnosti će započeti 18.02.2020. godine i provodiće se  sa većim ili manjim intenzitetom do kraja aprila 2020. godine.

“Kako bi poreski obveznici izbjegli naknadno utvrđivanje poreskih obaveza, a samim tim i dobijanje prekršajnih naloga i kazni, pozivamo iste da još jednom pregledaju svoje knjigovodstvene evidencije. Ukoliko uoče eventualne greške ili nevedentiranu proizvodnju i promet, trebaju UIO dostaviti izmijenjene PDV prijave, prije dolaska poreskih inspektora”, saoopšteno je iz UIO BiH..

V. B.

(NovaSloboda.ba)