Sud u Strasbourgu odbio zahtjev da se zabrani provođenje crnogorskog zakona

Evropski sud za ljudska prava odbio je zahtjev beogradskog advokatskog ureda Radić da se Crnoj Gori zabrani provođenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti do donošenja odluke Ustavnog suda Crne Gore o ustavnosti Zakona ili do zaključenja osnovnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Sud u Strasbourg odbio je zahtjev koga je advokatski ured Radić podnio je 27. i 30. januara 2020. godine, te je o tome obavijestio ured zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, objavila je u nedelju crnogorska vlada.

Iz Vlade Crne Gore podsjećaju da je 2012. godine Crna Gora dobila spor pred Evropskim sudom za ljudska prava po tužbi Srpske pravoslavne crkve (SPC), koja je zahtijevala restituciju crkvene imovine u Crnoj Gori.

Sud u Strasbourg je tada odbacio tužbu SPC, kojoj se pridružila, u svojstvu umješača i Republika Srbija, kao neosnovanu i neprihvatljivu, ustvrdivši da podnosioci tužbe nisu imali „postojeću imovinu“ niti „legitimno očekivanje“ za povraćaj imovine, čiju su restituciju zahtijevali.

“Najnovija odluka Suda u Strasbourgu predstavlja još jedan dokaz da su primjedbe koje se iznose na račun Zakona o slobodi vjeroispovijesti isključivo političke i ideološke prirode i da nemaju utemeljenja ni u domaćem ni u međunarodnom pravu”, poručili su iz Vlade Crne Gore.

Crna Gora je krajem 2019. godine usvojila Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kojim se regulše i pitanje vlasništva nad imovinom vjerskih zajednica.

SPC taj zakon vidi kao paravan za otimanje njene imovine u Crnoj Gori. Zakon, pak, podržava Crnogorska pravoslavna crkva, koja ga vidi kao prvi veliki korak ka obnovi autokefalnosti te crkve.

(Fena)