Predloženo šest lokacija za novu deponiju u Mostaru

Na sastanku o rješavanju pitanja mostarske deponije Uborak, koji je održan u ponedeljak u Gradskoj vijećnici, predstavnici gradskih i kantonalnih vlasti prezentirali su predstavnicima Građanske inicijative “Jer nas se tiče” šest potencijalnih lokacija za novu deponiju.

“Predložili su šest lokacija na kojima bi mogla biti deponija. Sad će se vršiti ispitivanja i dvije od njih koje budu najpovoljnije vjerovatno će ići na javnu raspravu”, kazao je Feni predsjednik Građanske inicijative “Jer nas se tiče” Omer Hujdur.

Dodao je kako je postignuta saglasnost da se nastavi s daljim ispitivanje predloženih lokacija, ali da će predstavnici Inicijative do konačnog rješenja ovog problema i dalje vršiti pritisak i dežurati na deponiji Uborak.

!Mi i dalje ostajemo 24 sata na Uborku i vršimo pritisak da se ovaj proces ne uspori. Na postojeću deponiju može se odlagati možda još nekih mjesec-dva, tako da se mora hitno krenuti u iznalaženje rješenja”, poručio je Hujdur.

Problemi s deponovanjem komunalnog otpada na Uborku vuku se godinama. Tokom 2019. godine, deponija je u dva navrata bila blokirana ,zbog čega se smeće s mostarskih ulica danima nije odvozilo.

Mještani traže sanaciju postojeće, te izmještanje deponije na novu lokaciju.

(Fena)