Savez klizačkih sportova BiH organizuje brojna takmičenja, kurseve i seminare

Savez klizačkih sportova Bosne i Hercegovine, uz saradnju i podršku Fonda solidarnosti Međunarodnog Olimpijskog Komiteta, Olimpijskog Komiteta BiH i Međunarodne klizačke unije, od 8. do 16. februara ove godine u Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” (Zetra), organizuje nekoliko takmičenja, kurseva, seminara i drugih aktivnosti.

Centralni događaj je međunarodno takmičenje u brzom klizanju (short track) “Alpe Adria Trophy – Sarajevo Open 2020”, koje će se održati 8. i 9. februara, uz učešće 60 brzoklizača iz Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Mađarske i BIH.

U iste dane, nakon završetka međunarodnog takmičenja, biće održano Državno prvenstvo BiH u umjetničkom i brzom klizanju.

Od 9. do 16. februara, na rasporedu je Tehnički kurs za trenere. Prijavljeno je 10 polaznika iz BiH i 2 iz Hrvatske. Kurs će voditi 5 predavača/eksperata iz umjetničkog klizanja, koji dolaze iz Njemačke, Austrije, Hrvatske i Srbije. Na seminaru će učestvovati i reprezentativci BiH i Hrvatske, kao i jedan broj mlađih klizača.

U toku kursa za trenere, predstavnici Antidoping agencije BiH, održaće predavanje iz svoje nadležnosti svim učesnicima.

“Savez klizačkih sportova BiH organizuje i sudijski seminar za 6 polaznika iz BiH. Obuku će držati službena lica Međunarodne klizačke unije. Učesnici seminara koji budu položili ispit za nacionalnog sudiju BiH, dobiće Certifikat”, kaže Zikrija Đonko, predsjednik Saveza klizačkih sportova BiH.

(NovaSloboda.ba)